Ministar Gašić otišao u poplavljena područja: Izlile se reke i u Dragačevu, Čačku i Tutinu

Štabovi za vanredne situacije apeluju na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotokova

19.01.2023. 15:03
  • Podeli:
Tan2023-01-1909102125_8 poplave Sjenica Jovana Nikolić-63c94db4d5741.webp Foto: Tanjug/Jovana Nikolić

Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru proglašena je vanredna situacija.

Do sada je evakuisano ukupno 27 lica i to 9 na teritoriji opštine Sjenica, 7 na teritoriji opštine Prijepolje, 4 na teritoriji opštine Priboj i jedna petočlana porodica u Brodarevu i 2 lica iz stambenog objekta zbog izlivanja reke Raške (Novi Pazar). Dodatno, 16 radnika hladnjače “La Vita-Vino Zuta” u Brusu, evakuisano je zbog prodora vode u prostoriju hladnjače.

Na terenu je 80 vatrogasaca-spasilaca sa šest čamaca, 15 vatrogasnih vozila i 21 pumpa za crpljenje vode. Na terenu je šest specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi i to u Novom Pazaru, Užicu, Kraljevu, Tutinu, Raškoj, Prijepolju.

Bilo je ukupno 29 crpljenja vode u Novom Pazaru, Prijepolju, Kruševcu i Čačku.

Dvojica novopazaraca nastradala su u naselju Čermidžinica pokušavajući da stave vreće sa peskom, kako bi zaustavili nabujalu reku Trnavicu, javio je Tanjug.

Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu.

Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, kaže za RTS da je Lim trenutno na kvoti od oko 350 centimetara. Prema njegovim rečima, direktor "Srbijavoda" Goran Puzović, dao je naredbu da se uradi još jedan zaštitni pojas u Brodarevu kojim će se štititi tridesetak kuća.

Kaže da se Prijepolje, svakim porastom vodostaja Lima, plavi na četiri lokacije.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da je Brodarevo najugroženija tačka od poplava  i da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Izlio se i Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a preko 50 kuća u opštini Zvečan je poplavljeno.  Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kaže da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok je blokiran zbog odrona i trenutno je neprohodan, a kako javlja Kosovo onlajn u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

Ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić informisali su članove Vlade o trenutnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama.

Vučević je na sednici Vlade rekao da su pripadnici Vojske Srbije na terenu, a da su svi kapaciteti Vojske stavljeni na raspolaganje.

Odmah nakon sednice, ministar Gašić uputio se u obilazak poplavljenih područja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Štabovi za vanredne situacije apeluju na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotokova, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()