Mirno okupljanje građana na KiM: Blokiran put kod Merdara i Jarinja

Očekuju veći odziv građana i kažu da će biti tu do ispunjenja zahteva.

06.09.2024. 20:26
  • Podeli:
Tan2024-09-0620041539_6 blokiran put merdare jarinje  Aleksandar Nićiforović-66db48b53a7e8.webp Foto: Tanjug/ Aleksandar Nićiforović

Nešto posle 18 časova počela je delimična blokada puta iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji, javlja izveštač Tanjuga.

U toku je mirno okupljanje građana, koji su nasred putnog pravca Rudnica-Jarinje, na nekoliko kilometara od administrativnog prelaza Jarinje, raširili transparent sa devet zahteva čije ispunjenje traže.

Očekuju veći odziv građana i kažu da će biti tu do ispunjenja zahteva. Kako je rekao Dragiša Mirić iz Udruženja "Koreni Niša" za Novosti zahtev je povlačenje takozvane kosovske policije sa severa KiM i iz srpskih institucija.

"Blokade će trajati sve do ispunjenja naših zahteva. Smenjivaćemo se po grupama. Tražimo i od međunarodne zajednice KFOR i Euleksa da pomognu i zaštite Srbe. Dozvolićemo prolazak svim vozilima odnosno putnicima koji poseduju srpska dokumenta", rekao je Mirić.

Propuštaju se hitne službe, građani Srbije i automobili sa srpskim tablicama. Teretna vozila ne mogu da prođu ka centralnoj Srbiji, ni ka KiM.

Okupljanje počelo je u blizini administrativnog prelaza Merdare, gde su se okupili predstavnici nekoliko udruženja Srba sa KiM.

Miloš Lazić, predstavnik raseljenih Srba naveo je da je" teror koji vlast lažnog premijera Aljbina Kurtija prema našem narodu neizdrživ, da više od 25 godina ne mogu da se vrate svojim kućama."

"97 odsto stanovništva na severu KiM čine Srbi i ne znam šta tu ima da traži kosovksa policija", upitao je on.

Admiistrativni prelaz Končulj je ostao otvoren, ali će i on najverovatnije biti blokiran u narednom periodu.

Podsetimo, tzv. kosovska policija danima ne dozvoljava Srbima da priđu radnim mestima i u znak zastrašivanja privodi predstavnike lokalnih samouprava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()