Nastavak suđenja Hašimu Tačiju: Dvoje svedoka svedočilo o zverstvima OVK

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, svedočila su 43 svedoka

29.01.2024. 19:46
  • Podeli:
hašim tači redžep saljimi Koen van WeelPool via AP tanjug-642ad2f92a110.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

Pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u nastavku procesa bivšem komandantu terorističke OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i u Albaniji 1998-1999. godine dvoje zaštićenih svedoka izjavilo je da je OVK 1999. godine otimala, zlostavljala i ubijala civile u Prizrenu i u okolini Podujeva.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su i članovi Glavnog štaba te terorističke organizacije Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Zaštićeni svedok 2082 opisao je da ga je, krajem juna 1999. godine, na ulici u Prizrenu zaustavila patrola OVK, uz obrazloženje da "komandant hoće da ga vidi".

Vojnici su, prema rečima svedoka, znali ko je on jer su kod sebe imali spisak sa imenima osoba koje traže.

Svedok kaže da je pokušao da pobegne i sakrio se u svojoj kući, ali se potom predao pošto su vojnici OVK zapretili da će mu pobiti članove porodice, prenosi Radio Kosovo i Metohija.

Kada je priveden na lokaciju na kojoj je bilo mnogo vojnika OVK, njihov komandant ispitivao je svedoka o tome koliko je ljudi ubio, na šta je zaštićeni svedok odgovorio da nije učinio ništa loše, nakon čega su ga, kako je ispričao, tri-četiri sata teško zlostavljali pripadnici OVK u grupama od po tri-četiri.

"Nastavili su da ga ispituju koga je ubio, koga je silovao i gde mu je oružje. Pretili su da će ubiti i njega i njegovu porodicu ako ne prizna da je počinio zločine", piše u sažetku svedokove izjave.

Jedan od vojnika OVK na kraju je vojnicima koji su tukli svedoka rekao da su uhapsili pogrešnog čoveka, posle čega su svedoka oslobodili.

Upozorili su ga, pritom, da nikome ne govori da je bio pritvoren ili će mu porodica biti ubijena.

Svedok 2082 je, čim se oporavio od povreda, napustio Prizren, ali kaže da i dalje oseća posledice zlostavljanja.

U unakrsnom ispitivanju, Tačijev branilac Greg Kiho sugerisao je da su patnje svedoka bile posljedica haosa i bezakonja koji su, posle povlačenja srpskih snaga u junu 1999. godine, vladali u Prizrenu.

Žena svedok optužbe 4870 izjavila je, u nastavku današnjeg zasedanja, da joj je OVK otela i ubila rođaka u operativnoj zoni Lab u okolini Podujeva.

Prema sažetku njene izjave, koje u sudnici pročitala tužiteljka,, ona je opisala kako joj je rođak nestao, kako su prema njemu postupali pripadnici OVK u pritvoru i šta je njoj zatim rečeno o ubistvu rođaka.

Tema iskaza svedokinje bila je i komandna struktura OVK u njenom kraju.

Oboje današnjih svedoka iskaz je dalo iza zatvorenih vrata, a tužioci su za javnost pročitali kratke sažetke njihovih svedočenja.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, svedočila su 43 svedoka, skoro svi na zatvorenim sednicama radi zaštite njihovog identiteta.

Tužioci su ranije najavili da će pred sud izvesti više od 300 svedoka, a taj dokazni postupak, po odluci sudija, moraju okončati do aprila 2025. godine.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, dve tačke mučenje i dve tačke ubistva.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja u Hagu, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cijelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za izdajnike, špijune i kolaborante sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, LJah Brahimaj, Fatmir LJimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, LJatif Gaši i Sabit Geci.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()