Nastavlja se suđenje Tačiju i ostalima svedočenjem zaštićenih svedoka

Suđenje je i danas zatvoreno za javnost

30.01.2024. 13:15
  • Podeli:
hašim tači Koen van WeelPool via AP tanjug-642ad367114b5.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

U Specijalizovanim većima u Hagu nastavljeno je suđenje bivšim liderima takozvane OVK, Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseliju, svedočenjem zaštićenog svedoka  W04870.

Tokom suđenja, koje je zatvoreno za javnost, tužilac je u ponedeljak pročitao njenu pisanu izjavu u kojoj je rekla da su joj pripadnici tzv. OVK oteli i ubili rođaka u okolini Podujeva i objasnila na koji način je nestao njen rođak i kako su se prema njemu ponašali pripadnici tzv. OVK dok je bio u zatvoru, ali i ono što je nakon njegovog ubistva saznala o njemu.

Suđenje je i danas zatvoreno za javnost. 

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albaniji.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()