Ambasador Kine u Beogradu: Pridržavamo se Pet principa mirnog suživota i gradimo lepši svet

U praksi implementacije ovih principa nesumnjivo najbolji primer je saradnja Srbije i Kine, kaže Li Ming

16.07.2024. 10:24
  • Podeli:
li ming-6632577326659.webp Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kina se u svojoj politici pridržava Pet principa mirnog suživota, a kineski predsednik Si Đinping je na konferenciji povodom 70. godišnjice njihovog objavljivanja, ukazao na pravac izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u svetskim promenama i poslao snažnu poruku da "globalni jug" stvara bolju budućnost zajedno sa ljudima iz svih zemalja, ocenio je ambasador Kine u Beogradu Li Ming.

On je podsetio da je posle Drugog svetskog rata tadašnji premijer Kine Džou Enlaj prvi put predložio pet principa - međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobna neagresija, međusobno nemešanje u unutrašnje stvari, ravnopravnost i obostrane koristi i miran suživot. 

Istakao je da je u praksi implementacije Pet principa mirnog suživota, saradnja između Srbije i Kine nesumnjivo najbolji primer.

"Kina i Srbija imaju veoma duboko prijateljstvo i plodne rezultate saradnje, međusobno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, čvrsto podržavaju jedna drugu u  važnim pitanjima od vitalnog interesa. Ove godine predsednik Si Đinping je uspešno posetio Srbiju a dvojica šefova država proglasili su izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", naveo je Ming u autorskom tekstu za Politiku.

Dodao je da je nedavno stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, dajući nove pokretače ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između dve zemlje.

"Kina je spremna da zajedno sa svim zemljama u svetu, uključujući i Srbiju, prenosi duhovnu konotaciju Pet principa mirnog suživota, aktivno sprovodi globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu, globalnu civilizacijsku inicijativu, promoviše dugoročni razvoj međunarodne saradnje i izgradi zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo".

Podsetio je da su 1957. godine bivša Jugoslavija, Indija i Švedska u Ujedinjenim nacijama (UN) zajedno predložile nacrt rezolucije koji odražava Pet principa, mirne i dobrosusedske odnose među zemljama a koji je jednoglasno usvojen u decembru na Generalnoj skupštini UN, kao i da je Pokret nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila Jugoslavija, usvojio Pet principa kao svoje vodeće principe.

Kako je naveo kineski ambasador, u proteklih 70 godina Kina nije samo zagovornik, već i odan praktičar Pet principa mirnog suživota.

"Pod vođstvom Pet principa, Kina čvrsto vodi nezavisnu i mirnu spoljnu politiku, uvek se pridržava koncepta mirnog razvoja, uvek implementira pravi multilateralizam, uvek se pridržava zajedničkih konsultacija, izgradnje i deljenja", naglasio je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()