Ambasadorka Švedske: Bavićemo se zahtevom Prištine za prijem u EU kad to dođe na red

Dodala je da će se Švedska tokom predsedavanja zalagati za EU koja je zelenija, bezbednija i slobodnija.

22.12.2022. 16:28
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay-6397323633907.webp Foto: Pixabay

Švedska, koja od Češke 1. januara preuzima predsedavanje EU razmatraće aplikaciju Prištine za članstvo u EU kada se nađe na agendi i to u bliskoj saradnji sa ostalim članicama, izjavila je danas ambasadorka Švedske Anika Ben David.

EU posvećena ulasku zemlja ZB u EU

"Informisani smo da je Priština podnela aplikaciju za članstvo, bavićemo se tom temom kada (apikacija) stigne na agendu EU", rekla je ambasadorka Ben David novinarima u EU Info centru gde Centar za evropske politike i Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuju događaj "Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi". 

Na pitanje da precizira šta to znači ambasadorka je rekla da to znači da će se kada dođe vreme baviti tim pitanjem u bliskoj saradnji sa ostalim članicama, i naglasila da ohrabruje poštovanje svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine, psotignutih u dijalogu u cilju normalizacije odnosa.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija otvoriti neki klaster u narednih šest meseci tokom švedskog predsedavanja, rekla je da svaka zemlja  koja želi da postane članica, treba da bude posvećena i ispuni stroge kriterijume vezano za vladavinu prava, demokratiju, ljudskim pravima, borbu protiv organizovanog kriminala. 

Naglasila je da je na Samitu u Tirani, Evropska unija poslala poruku zemljama ZB jasniju nego ikada ranije, kao i da je to bio prvi Samit koji se održao van Unije, a na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, to je bilo pokazivanje posvećenosti prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Rat u Ukrajini ubrzao proces integracija ali metodologija i kriterijumi ostaju isti

Navela je da smatra da je novonastala geopolitička situacija - rat u Ukrajini stvorio potrebu hitnosti u procesu proširenja i dodala da to, ipak, nije uticalo na metodologiju i kriterijume da bi neka zemlja postala članica. 

Amabsadorka je dodala da EU želi da podrži zemlje kandidate u njihovim naporima na tom polju i zato Švedska obezbeđuju grantove za reforme u Srbiji već više od 20 godina. 

Dodala je da će se Švedska tokom predsedavanja zalagati za EU koja je zelenija, bezbednija i slobodnija. 

"Imamo četiri prioriteta. Želimo da zaštitimo evropsku bezbednost i da negujemo jedinstvo u EU i želimo da nastavimo sa zelenom tranizicijom ... Želimo da zaštitimo evropske vrednosti - osnovne vrednosti: slobodu, demokratiju, ljudska prava ... za konkurentnost evroposke privreded, tako što ćemo otvarati nova radna mesta", rekla je ona.

Dodala je da će ruska agresija na Ukrajinu uobličiti i definisati predsedavanje Švedske Unijii i da će učiniti sve da podrži Ukrajinu vojno, ekonomski i politički i humanitarno. 

 "Napad Rusije je zapravo napad na evropske vrednosti. A ishod rata će oblikovati budućnost čitavog našeg kontinenta i to će biti ključno pitanje našeg predsedavanja", rekla je ona. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()