Ana Brnabić izviždana na konferenciji o ljudskim pravima

"Ne mogu da prihvatim stavove koji stvaraju granice među nama, kao pojedincima, samo zbog naše seksualne orjentacije", poručila je premijerka

13.09.2022. 18:20
  • Podeli:
Ana Brnabic_tanjug.jpg Foto: FOTO: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Premijerka Ana Brnabić obratila se danas na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, u okviru Evroprajda, a njen dolazak, nakon odluke MUP-a da zabrani šetnju, okupljeni pripadnici LGBT zajednice dočekali su zvižducima.

Oni su razvili zastave LGBT zajednice i transparente na kojima piše "Premijerka zabranjuje ljudska prava"...

"Ne mogu da prihvatim stavove koji stvaraju granice među nama, kao pojedincima, samo zbog naše seksualne orjentacije", poručila je premijerka.

Istakla je da su upravo naša istorija, tradicija, društvo i država izgrađeni na viševekovnoj borbi za slobodu.

Zahvalila se koordinatoru Evroprajda Goranu Miletiću i njegovom timu na organizaciji te manifestacije i naglasila da se Evroprajd ove godine u Beogradu prvi put održava van jugoistočen Evrope.



"Naučili smo da hodamo u koži drugih ljudi i pokušali da razumemo jedni druge, ali smo naučili i šta je važno za našu zemlju", rekla je Brnabić.

Naglasila je da su organizatori Evroprajda pokazali solidarnost sa svojom zemljom i društvom, spremnost na kompromise i donosaenje teških odluka kada je to potrebno.

Po održanom govoru, premijerki Brnabić čestitao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Prilikom obraćanja, premijerku su pojedini pripadnici LGBT zajednice prekidali zvižducima i uzvicima "Hoćemo Prajd", nezadovoljni zbog otkazivanje šetnje u Beogradu najavljene za 17. septembar, a nakon njenog govora, napustili su salu, a konferencija je nastavljena.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić je rekao da pripadnici LGBT zajednice imaju pravo da izraze nezadovoljstvo, ali da je velika stvar što se konferencija o ljudskim pravima u okviru Evroprajda održava danas u Beogradu.

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima "Jednaki i različiti", u Domu omladine, deo je programa događaja orijentisanih ka ljudskim pravima u okviru manifestacije Evroprajd.

Konferencija okuplja lokalne i međunarodne političare, javne ličnosti i branitelje ljudskih prava iz celog sveta od 2010. godine.

Ideja je da se istraže teme kao što su zločini iz mržnje i govor mržnje, diskriminacija i bračna ravnopravnost sa akterima koji učestvuju u brojnim sednicama i predavanjima.



 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()