Analitičar Miletić o učešću Srbije na Generalnoj skupštini UN: Diplomatska ofanziva i prava slika o Prištini

Miletić podseća da je predsednik Vučić na prethodnim sednicama Generalne skupštine UN bio jedan od najslušanijih govornika

23.09.2024. 12:38
  • Podeli:
dejan miletić, 20 feb 2024 - foto Tanjug Sava Radovanović-66017ec724a79.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujork, gde učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN, predstavlja kontinuitet diplomatske ofanzive Srbije. 

Miletić je za Tanjug istakao da mesto govornika u Generalnoj skupštini UN predstavlja dobru platformu da se problemi sa kojima suočava srpski narod u Autonomnoj pokrajini Kosovu i Metohiji suočava široko obznane i da to bude ispraćeno. 

Miletić podseća da je predsednik Vučić na prethodnim sednicama Generalne skupštine UN bio jedan od najslušanijih govornika, zbog čega smatra da je ovo dobra prilika da se iskoristi ta popularnost kako bi ono što Srbija ima da kaže o ugroženosti srpskog naroda na AP KiM prešlo granice administrativne procedure, i evropske i američke. 

"Da ta nepravda, to otimanje slobode, ugrožavanje normalnog života naših ljudi na KiM bude obznanjeno i da se ukaže na kršenje jedine međunarodne povelje ili rezolucije koja se tiče KiM, a to je Rezolucija 1244. Kada neko priča o poštovanju međunarodnog prava trebalo bi da se seti kako se odnosi prema toj rezoluciji, pa da onda ima kredibilitet da priča o uvažavanju međunarodnog prava ili kršenju neke druge zemlje", rekao je on.

Govoreći o tome kako će se tranformacija takozvanih KBS u vojsku odraziti na bezbednost preostalih Srba u AP KiM, Miletić je rekao da nema nikakve dileme da je jačanje oružanih formacija privremenih institucija i uzurpacija institucija na uštrb srpskog naroda put ka daljem naoružavanju i stvaranju oružanih formacija koje navodno treba da "štite" prosotor KiM, a zapravo su namenjene za kontrolu Srba i za njihovo eventualno proterivanje.

Istakao je da to ponašanje ne samo da nije u skladu sa Rezolucijom 1244, nego je duboko uznemirijuće jer svo nametanje sile kroz policijske snage širom prostora KiM i dalje stvaranje oružanih formacija predstavlja pretnju srpskom narodu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()