Barbano: EULEKS nadgledao prikupljanje potpisa na severu Kosova i Metohija

Građanske inicijative u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici započele su u sredu prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika

18.01.2024. 21:33
  • Podeli:
eulex profimedia-0210084670-1667835823281.webp Foto: Profimedia

Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano saopštio je danas da su pripadnici te misije nadgledali prikupljanje potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika na severu KiM i dodao da su svi ostvarili svoja prava na "bezbedan način".

"U skladu sa mandatom, EULEKS je nadgledao prikupljanje potpisa. Drago mi je da mogu da primetim da su svi ostvarivali svoja prava na bezbedan i organizovan način, kako to propisuje Zakon o pravima. Ključno je da svaki građanin u svim opštinama na severu ima ista prava da učestvuje", napisao je Barbano na društvenoj mreži X.

Građanske inicijative u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici započele su u sredu prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika. 

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba. 

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()