Berbok opomenula Prištinu: Najspornije pitanje u ovom trenutku formiranje ZSO

Ambasada Nemačke u Prištini je posle izjave Gervale saopštila da njena najava ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od tzv. Kosova očekuje

17.05.2024. 14:05
  • Podeli:
berbock_anadolija 1-64feb660b657d.webp Foto: Anadolija

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je Kosovu mesto u Savetu Evrope i pozvala vlasti u Prištini da što pre ispune uslove za prijem tzv.Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Ona je pozvala zvaničnike tzv. Kosova, „u prvom redu nosioce odlučivanja, da što pre ispune sve preduslove kako bi se mogla da formira neophodna većina za prijem u Savet Evrope“.

Najspornije pitanje u ovom trenutku je napredak pritšinskih vlasti u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), navodi DPA.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je juče da vlada privremenih prištinskih institucija priprema Nacrt statuta ZSO koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja, i da je o tome pismom obavestila i predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosa Rusopulosa.

Međutim, u pismu koje je poslato 15. maja, Gervala je najavila da će Ustavnom sudu biti podnet Nacrt statuta koji je pripremila vlada u Prištini, a ne evropski nacrt koji je predstavljen strankama u dijalogu Beograda i Prištine prošle godine.

Ambasada Nemačke u Prištini je posle izjave Gervale saopštila da njena najava ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od tzv. Kosova očekuje.

„Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije (ZSO) kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio bi takav korak“, rekao je portparol nemačke ambasade Kristijan Boher.

Nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni su 14. maja u pismu premijeru Aljbinu Kurtiju izjavili da predlog izaslanika EU Miroslava Lajčaka za uspostavljanje ZSO predstavlja „solidan model, pažljivo osmišljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi u Evropi“.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()