Bivši Trampov savetnik: Beograd i Priština mogli da postignu dogovor pre par godina, sada je to nemoguće

Bolton smatra da je nemoguće postići stabilnost ako obe strane nisu spremne da postignu sporazum te da ono što se dešava sada u Ukrajini pokazuje šta sve može da se desi u Evropi ukoliko su nerešena sporna pitanja.

02.11.2022. 11:42
  • Podeli:
džon bolton profimedia-1667385649625.webp Foto: Profimedia

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, Džon Bolton, kaže da su Beograd i Priština mogli da postignu sporazum pre tri-četiri godine, ali da je sada takva opcija nemoguća te da ne vidi na pomolu rešenje.

"Ako bi Srbija i Kosovo mogli da se dogovore, uprkos svim internim teškoćama i da opravdaju takav sporazum, mislim da u tom slučaju spoljni faktori ne bi trebalo da se mešaju i da kažu da neko rešenje nije prihvatljivo njima, jer bi to moglo da ima posledice negde drugde", kazao je Bolton, prenosi Politika.

Bolton smatra da je nemoguće postići stabilnost ako obe strane nisu spremne da postignu sporazum te da ono što se dešava sada u Ukrajini pokazuje šta sve može da se desi u Evropi ukoliko su nerešena sporna pitanja.

Ako bi se pregovori prepustili angažovanim stranama došlo bi do rezultata

Bolton poručuje da je potrebno da se i srpski i prištinski lideri koncentrišu na iznalaženje rešenja.

"Mogućnost postizanja sporazuma je možda postojala pre tri, četiri godine. Sada je takva opcija nemoguća. Međutim, uzmimo kao primer dugogodišnje razlike u gledištu povodom imena Severna Makedonija koje su bile tokom vremena rešene. Ako se pregovori prepuste angažovanim stranama to bi dalo rezultate, jer se u suprotnom sputava ulazak tih zemalja u EU i NATO", kaže Bolton.

Govoreći o tome da li postoji okvir ili formula za rešenje kosovskog pitanja, s obzirom na to da Srbija ne želi da prizna nezavisnost tzv. Kosova, Bolton kaže da bi tom pitanju moglo da se priđe na način da nijedna strana ne bi trebalo da prihvati ono što ne želi, sem da potvrdi da je reč o defakto granicama i da su spremne da to prihvate.

Bolton dodaje i da je ruska agresija na Ukrajinu prouzrokovala niz problema u pogledu bezbednosti, ekonomije i energetike i da tokom ove zime od toga neće biti izuzete ni balkanske zemlje.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Bolton ne veruje da sada postoji velika šansa da bi Rusija koristila nuklearno oružje, kao i da postoje bilo kakvi dokazi da Ukrajina ima tehničku sposobnost da napravi "prljavu bombu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()