Blažić: Mešanje Nemačke u izborni proces u Srbiji je skandalozno

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova se objavom na platformi X (nekadašnjem Tviteru) oglasilo 18. decembra

22.12.2023. 11:30
  • Podeli:
izbori srbija profimedia-6542479dd3245.webp Foto: Profimedia

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je danas da se Nemačka meša u izborni proces u Srbiji i da je to skandalozno pogotovo ako se ima u vidu da su posmatrači upravo iz te zemlje prisustvovali izbornom danu, i na izborni dan nisu imali nikakve zamerke na sam izborni proces koji je proticao u najboljem redu. 

"Oni su prisustvovali potpisivanju tih zapisnika, to nam govori upravo da se nešto posle zatvaranje biračkih mesta desilo i da je ovo još jedan vid pritisaka na Srbiju, i pre svega na predsednika Aleksandra Vučiča, po pitanju spoljnopolitičkih odluka, pre svega uvođenja sankcija Rusiji, ali i naše južne pokrajine KiM", ocenio je on za Tanjug.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova se objavom na platformi X (nekadašnjem Tviteru) oglasilo 18. decembra, komentarišući izbore u Srbiji.

Blažić kaže da lista "Srbija protiv nasilja", koja protestuje ispred zgrade RIK-a, računa na podršku političkog Zapada, ali da on lično smatra da oni nemaju taj kapacitet, ni po organizovanosti ni odgovornosti, da "naprave bazu" kako bi im politički Zapad omogućio neke zahteve koje oni žele.

"Ja ovo ne vidim kao političku krizu, ja ovo vidim kao svojevrstan cirkus pogotovo ako uđemo u samu izbornu proceduru kako protiče, da smo imali istorijski broj stranih i domaćih posmatrača, da je opozicija imala apsolutnu većinu u biračkim odborima, da su njihovi predstavnici potpisali biračke spiskove", rekao je Blažić.

Kad su u pitanju tvrdnje pojedinih medija da je 40.000 glasača iz Republike Srpske glasalo na izbornim mestima u Srbiji, Blažić kaže da te tvrdnje nikako ne stoje ako imamo zvaničan podatak da je na taj dan 20.000 ljudi ušlo u državu.

"To jasno pokazuje da je izborni dan bio jedan demokratski proces i da su izbori sami po sebi prošli u najboljem redu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovo je želja opozicije da na bilo koji način dođe do vlasti u Beogradu što, smatra on, nije realnost jer su birači rekli svoje. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()