Bocan-Harčenko: Nema promene u saradnji Beograda i Moskve, važno je da postoji poverenje

Na prijemu u ruskoj Ambasadi u Beogradu povodom Dana Rusije, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić,

14.06.2023. 14:26
  • Podeli:
bocan harčenko zoran žestić tanjug-63f4cb77cae9c.webp Foto: Zoran Žestić Tanjug

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je najvažnije da postoji poverenje i zajednički interes koji odgovara nacionalnom interesu i Rusije i Srbije i jačanju njihovih veza, duhovnih, kulturnih, ali i privrednih.

Dosledni stav predsednika Vučića

Bocan-Harčenko je na prijemu u ruskoj Ambasadi u Beogradu povodom Dana Rusije, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao da je Srbija među zemljama koje uvažavaju stav Moskve, jer u svojim strateškim ciljevima ona ima dosledan i veoma određen stav neutralnosti i neuključivanja u vojno-političke organizacije.

"Za nas je poštovanje nacionalnih interesa Srbije najbolja opcija za razvoj bilateralnih odnosa, a bez obzira na ono što čujemo skoro svakog dana, ne postoji nijedna naznaka za promenu doslednog stava predsednika Srbije i Beograda, pre svega u onom što je presudno - apsolutno smo ubeđeni da neće biti priznanja
samoproglašenog Kosova i da nema promene saradnje sa Rusijom", rekao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo da je Rusija svesna da se Srbija ne pridružuje sankcijama, što stvara priliku da se ide dalje, javio je "Sputnjik".

"Ne mogu da kažem da je to lako jer se Srbija nalazi u okruženju zemalja koje su uvele sankcije, ali ima koraka unapred. Najvažnije je da postoji poverenje i zajednički interes koji odgovara nacionalnom interesu i Rusije i Srbije koji odgovara jačanju naših veza, duhovnih, kulturnih, ali i privrednih", rekao je Bocan-Harčenko.

Stvaranje novog međunarodnog poretka

Bocan-Harčenko je istakao da nema sumnje da će doći do stvaranja novog međunarodnog poretka koji će podrazumevati jednakost zemalja, pravednu saradnju, poštovanje i uvažavanje vrednosti svakog naroda i globalne bezbednosti na osnovu interesa svakog naroda.

On je naglasio da je, umesto međunarodne izolacije Rusije, kako je očekivao Zapad, nastala nova faza integracije, razvoj evroazijskih integracija u okviru ŠOS i BRIKS u kojima su i Kina i Indija, "odnosno međunarodna većina".

Prijemu u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar energetike Dubravka Đedović.

Dan Rusije obeležava se od 1992. godine u čast usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()