Borelj: Izbore na severu KiM raspisati što pre, neuspeh deeskalacije imaće negativne posledice

'Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće, očekujemo učešće Srba na njima'

03.06.2023. 15:07
  • Podeli:
žozep borelj  (AP PhotoJean-Francois Badias) via Tanjug-6414604d2a154.webp Foto: AP PhotoJean-Francois Badias via Tanjug

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju stanja na severu Kosova i Metohije, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija navodi se u saopštenju Žozepa Borelja visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije.

Borelj je, u ime svih 27 zemalja članica, upozorio da je EU spremna da sprovede odlučne mere i istakao je da neuspešna deeskalacija tenzija može dovesti do negativnih posledica.

On je, istovremeno, poručio da prevremene izbore u sve četiri opštine na severu KiM treba raspisati što je pre moguće, uz učešće Srba, i ukazao da hitno treba vratiti mir.

"Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO KFOR i misije EU EULEKS i njihovih mandata", navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije. Unija najoštrije osuđuje nasilne aktivnosti protiv građana, trupa KFOR, organa za sprovođenje zakona i medija na severu KIM.

"Očekujemo da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, a ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na tim izborima", stoji u saopštenju u kojem se izrazava zabrinutost zbog statusa najvišeg stepena pripravnosti Vojske Srbije.

Evropska unija očekuje i od Beograda i Prištine da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu KiM koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa.

"Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova", poručio je Borelj u ime svih članica EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()