Borelj pozvao Srbe da se vrate u institucije i Prištinu da odmah uspostavi ZSO

Privremene prištinske vlasti pozvao je da na produženje preregistracije vozila, obustavu svih kaznenin akcija usmerenih protiv vlasnika KM tablica te da odmah započnu korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

06.11.2022. 08:44
  • Podeli:
Evropska_unija_zastave_foto_Pixabay.jpg Foto: Foto: Pixabay

U pisanoj izjavi objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove šef diplomatije EU Žozep Borelj obratio se predstavnicima Srba na KiM, Srbiji kao i privremenim prištinskim vlastima pozivajući sve strane na uzdržavanje od bilo kakvih jednostranih akcija, koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

Borelj je pozvao Srbiju i predstavnike Srba sa KiM da poštuju obaveze iz dijaloga te da se vrate u prištinske institucije.

Privremene prištinske vlasti pozvao je da na produženje preregistracije vozila, obustavu svih kaznenin akcija usmerenih protiv vlasnika KM tablica te da odmah započnu korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Povlačenje Srba sa KiM iz prištinskih institucija, kako se navodi, ne vidi kao rešenje aktuelnih sporova već kao potencijala za eskalaciju napetosti na terenu.

EU podseća prištinske vlasti da je prištinska skupština ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud presudio da se mora uspostaviti Zajednica srspkih opština te da je njeno osnivanje "obavezujuća pravna obaveza" za tzv. Kosovo. Time što se kontinuirano ne sprovodi ova obaveza, naglašava Borelj, potkopava se načelo vladavine prava.

Borelj je upozorio i da "svaka akcija, kao što je spaljivanje vozila ili zastrašujuća retorika koja bi mogla da dovede do nepetosti neprihvatljiva" te da će "izazvati odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice".

U bliskoj suradnji s NATO-om/KFOR-om i kosovskom policijom EULEX je spreman da obezbedi stabilnost na KiM, navodi se u saopštenju.

EU je pozvala obe strane da nastave put dijalog i da se suzdrže od svakog delovanje koje bi dovelo do nasilja i sukoba.

Borelj je u subotu uveče razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, navodi se u njegovoj poruci na tviteru.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()