Brisel bez dogovora: Da li će u ponoć na KiM početi kažnjavanje zbog tablica?

Ekipa UNA televizije proverila je stanje na administrativnom prelazu Jarinje.

21.11.2022. 19:03
  • Podeli:

Tenzije u južnoj srpskoj pokrajini na ivici su eskalacije sukoba, a današnji sastanak u riselu nije doneo ništa novo. Naprotiv, srpska strana je bila spremna, kako kaže predsednik Aleksandar Vučić, na konstruktivan dijalog i prihvatanje predloga EU o deeskalaciji sukoba, ali albanska strana, i pored "deset puta" izmenjenog sadržaja dogovora, na kraju nije htela ništa da prihvati.

Premijer vlade privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uslovljava bilo kakav potpis na papiru konačnim rešenjem za KiM, što je Srbiji neprihvatljivo.

Da ipak situacija nije onakva kako izgleda iz njegove izjave u kojoj kaže a da je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, kako tvrdi, odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa, pokazuje i situacija na terenu, a čini se da nije toliko ni siguran u svoj stav.

O tome govori i odlaganje roka za izricanje novčanih kazni vozilima sa srpskim registarskim tablicama za jedan da, pretpostavljajući iz razloga da bi se sačekali rezultati sastanka koji je, nakon osam dugih sati, završen u Briselu.

Do dogovora nije došlo pa ostaje da se vidi da li će u ponoć početi i prvo izricanje novčanih kazni vozilima sa srpskim tablicama.

"Nakon ovog datuma, od 22. novembra do 21. januara 2023. godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Kosova sa takvim registarskim tablicama, prema zvaničnoj odluci, kosovska policija će početi sa izricanjem novčane kazne u skladu sa zakonima koji su na snazi", navedeno je u saopštenju kosovske policije.

Na administrativnom prelazu Jarinje je bio danas i naš kolega Zvonko Ninkov u čijem direktnom uključenju saznajemo kakva je trenutno situacija na ulazu u južnu srpsku pokrajinu.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je ranije danas žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama, i pri tome uputio kritike na račun vlasti privremenih prištinskih institucija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()