Brnabić: Deo opozicije nije se odazvao na Kolegijum o izbornim uslovima

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da je na sastanku kolegijuma Parlamenta bilo reči o projektu "Jadar"

14.06.2024. 16:25
  • Podeli:

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da Trećem sastanku kolegijuma Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu radi konsultacija oko daljeg rada na unapređenju izbornog procesa nisu učestvovale poslaničke grupe Stranke slobode i pravde, Novog DŠ-POKS-a, Srbija centra i Mi glas iz naroda Branimira Nestorovića.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da oni nisu našli za shodno da se odazovu njenom pozivu da dođu na kolegijum da razgovaraju o daljem radu Skupštine.

"Pozvala sam sve na kolegijumu da razgovaramo o projektu 'Jadar'"

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da je na sastanku kolegijuma Parlamenta bilo reči o projektu "Jadar" i da nije "najavila veliki povratak tog projekta", već istakla da je potrebno da se o tome u Parlamentu razgovara i pozvala sve na debatu.

"Lazović (Radomir) odlučio je da govori neistinu na ovom mestu i rekao da sam najavila veliki povratak projekta 'Jadar'. Govorila samo o nečemu drugom – da je Parlament mesto za razgovor i debatu, kao i da o svim važnim pitanjima za našu zemlju i društvo pre svega Parlament treba da priča na sednicama kada dođe vreme, ali i kroz organizaciju javnih debata, slušanja i sastanaka", rekla je Brnabićeva.  

Brnabićeva je rekla da su juče izašle tri studije o proceni uticaja tog projekta na životnu sredinu, kao i da Parlament treba da razgovara o tome i da se uključi i vodi ovu debatu.

Peđa Vučković Tanjug

Ponovila je da se nije izjašnjavala po ovom pitanju, već pozvala sve na debatu i razgovor koji je baziran na činjenicama, sa stručnim osobama i u Parlamentu.

"Za naš Parlament ovo ne može biti tabu tema, hajde da razgovaramo. Pokrenuću taj razgovor i pozvati organizacije civilnog društva i stručnu javnost da razgovaramo i da čujemo šta sve imaju da kažu, kada već danas na stolu imamo tri studije procene uticaja na životnu sredinu", rekla je Brnabićeva.

"To je zanimljivo, pošto Marinika Tepić takođe danas imala izjavu o važnosti sazivanja odbora za obrazovanje, ali izgleda da to nije bilo dovoljno važno da se pojavi na kolegijumu, da pričamo o tome.

Zanimljivo je da je predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac imao neposredno pre kolegijuma, kao što ste svi mogli da vidite, ovde pres konferenciju, na kojoj je rekao da ima važnije obaveze od kolegijuma. A šta je to važnije za šefa poslaničke grupe od kolegijuma?", zapitala je Brnabić.

Kako je rekla, to je neodgovornost, neozbiljnost i nepoštovanje prema građanima tih stranaka.

"Razgovarali smo o primeni određenih preporuka, kao što ste čuli od drugih poslanika opozicije. Radna grupa nastavlja da radi, radnu grupu nastavlja da vodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Mi ćemo promeniti način rada da bi ona bila efikasnija, da bi zaista mogla da primeni sve, ili implementira sve preporuke ODIHR-a za šest do osam meseci, kako bi imali dve, dve i po godine pre narednih izbora vreme u kome smo praktično implementirali sve preporuke i da uđemo mirno u izbornu kampanju 2027. godine", napomenula je.

Ona je rekla da se nada da će sledeći sastanak radne grupe biti tokom sledeće nedelje.

"Moj poziv svima na kolegijumu bio je da se uključe u rad ove Radne grupe. Nažalost, taj poziv je bio upućen onima koji nisu do sada učestvovali u radu, a koji ni danas nisu učestvovali na ovom kolegijumu, tako da se nadam da će prihvatiti ovaj javni poziv da se uključe u rad radne grupe za implementaciju određenih preporuka", rekla je Brnabić.

Rekla je da se nada da će opozicione stranke to prihvatiti, da ne bi bilo da dođemo do 2027. godine, a da oni kažu da nisu učestvovali u primeni ODIHR-ovih preporuka.

"A nisu učestvovali zato što oni sami očigledno ne žele da učestvuju. Ja ću nastaviti da ih pozivam. Razgovarali smo o pripremi godišnjeg plana rada Skupštine. Narodna Skupština treba da ima godišnji plan rada, koji već jako dugo nije imala. I zato sam pozvala sve poslaničke grupe da na tome radimo zajedno", rekla je Brnabić.

"Promenićemo način rada Radne grupe za unapređenje izbornih uslova"

Brnabićeva rekla je da su na sastanku kolegijuma u Narodnoj skupštini razgovarali o primeni ODIHR preporuka, te da Radna grupa za unapređenje izbornih uslova nastavlja da radi, kao i da nastavlja da je vodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

"Promenićemo način rada da bi bila efikasnija i zaista mogla da implementira sve preporuke ODIHR-a u narednih šest do osam meseci, kako bi imali 2,5 godine pre narednih izbora vreme u kome smo praktično implementirali sve preporuke i ušli mirno u izbornu kampanju 2027. godine", navela je Brnabićeva.

Dodala je da se nada da će naredni sastanak Radne grupe za implementaciju preporuka ODIHR-a biti tokom sledeće nedelje i da je sve na kolegijumu pozvala da se uključe u rad ove grupe.

Brnabić je rekla da je jedna od tema bila i priprema godišnjeg plana rada Skupštine i naglasila da Skupština dugo nije imala godišnji plan rada.

Na pitanje novinara o promeni formata Radne grupe za primenu ODIHR preporuka, Brnabićeva je rekla da će biti ne samo estetska, već suštinska.

"Zato što je sasvim jasno da kada ste na poslu primene ODIHR preporuka, vi treba da radite na izmeni, dopuni ili potencijalno usvajanju novih zakona, čitavog niza raznorodnih zakona. Od zakona koji se tiču medija, preko zakona koje se tiču biračkog spiska, zakona koje se tiču izbora narodnih poslanika, zakona koje se tiču finansiranja kampanje, zakona koje se tiču borbe protiv korupcije i još mnogih drugih", navela je predsednica parlamenta.

Istakla je da ne postoji narodni poslanik koji ima dovoljno znanja i kapaciteta da razgovara o svim tim zakonima.

"Ideja je da praktično Radna grupa definiše sve zakone koji treba da se menjaju, i onda će ta praktično nešto što bi se zvalo podgrupa imati članove koji se bave samo tom tematikom", objasnila je Brnabićeva.

Istakla je da je drugačije nemoguće to raditi, pošto pojedine organizacije civilnog društva imaju zaista dobre kapacitete i dobro znanje, ali o određenim temama.

"Transparentnost Srbije se, recimo, bavi uglavnom finansiranjem kampanja, transparentnošću, borbom protiv korupcije, CRTA i CeSid biračkim spiskom, tako da ni oni nemaju kapacitete za sve", navela je predsednica Skupštine.

Pozivu predsednice parlamenta odazvali su se predstavnici vladajućih stranaka, i predstavnici opozicionih poslaničkih grupa, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak i Mi – glas iz naroda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()