Brnabić iz Tokija: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini

'Japanska politika je dosta drugačija od one u Evropi, ne vrše pritisak, ali su zainteresovani da čuju kakva je naša pozicija, zbog čega nismo uveli sankcije, kako se naša pozicija poklapa sa njihovom'

28.09.2022. 11:40
  • Podeli:
Ana Brnabić_Japan_sastanak_Foto Tanjug Vlada Srbije Peđa Vučković (2)-1664356715297.webp Foto: Tanjug / Vlada Srbije / Peđa Vučković

Na kraju posete Japanu, premijerka Ana Brnabić kaže da je imala važne razgovore u Tokiju, u čijem fokusu je bilo pitanje Ukrajine i stava Srbije prema tom njemu, kao i da se nada da će oni doprineti daljem razvoju saradnje dve zemlje.

"Imala sam dobar sastanak sa japanskim premijerom. Iskoristićemo razgovore da dalje gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom. Kuriozetet na ovim političkim sastancima, pa i sa premijerom, je da nekada deluje kao i da nismo odlazili iz Evrope. Tema Ukrajine je toliko prisutna na sastancima i pozicija i položaj Srbije prema tom pitanju, to jest da li ćemo uvoditi sankcije ili ne, i kako nismo još", rekla je Brnabić.

Japanski političari ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije, rekla je ona.

"Japanska politika je dosta drugačija od one u Evropi i drugim krajevima sveta. Ne vrše pritisak, ali su zainteresovani da čuju kakva je naša pozicija, zbog čega nismo uveli sankcije, kako se naša pozicija poklapa sa njihovom – a ona je u suštini ista. Mi nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU gde smo osudili agresiju na Ukrajinu, naše Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da nećemo priznati rezultate referenduma, jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge", izjavila je premijerka srpskim novinarima u Tokiju.

Brnabić je istakla da su sastanci u Japanu bili dobra prilika da još jednom obrazloži principijelnu poziciju Srbije i dodala da će to biti korisno, jer je Japan zemlja gde dolazak investitora zavisi od preporuke vlade.

"Bilo je korisno videti se sa premijerom Japana i obrazložiti našu poziciju. I juče na radnom doručku sa predstavnicima parlamentarne lige prijateljstva Japana i Srbije, takođe sam imala prilike da govorim o ovim stvarima, obrazložim principijelnu i jasnu poziciju Srbije, što će, nadam se, doprineti da se naša pozicija bolje razume, da nema nikakve efekte na dodatne investicije Japana", rekla je ona i poručila je da će Srbija dati sve od sebe da dalje gaji i ulaže u političke i ekonomske odnose sa Japanom.

Brnabić je, nakon razgovora sa premijerom Fumiom Kišidom, rekla da poziv japanskoj carskoj porodici da poseti Srbiju otvoren, kao i da je poziv za posetu uputila i svom japanskom kolegi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()