Brnabić: Lajčakova poseta dodatna vrsta pritiska, potrebno nam je jedinstvo

Nikome ne treba zamrznut konflikt, kaže Brnabićeva

06.02.2023. 09:40
  • Podeli:
Ana Brnabić_Foto Tanjug_Vlada Srbije_Slobodan Miljević-63ab031e48ad7.webp Foto: Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Nazvavši današnju posetu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, dodatnim vidom pritiska, premijerka Ana Brnabić kaže da je očigledno da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju i da se pojavačava pritisak na Beograd.

Lajčakova poseta vrsta dodatnog pritiska na Beograd

Premijerka se ujedno i izvnila zbog greške na sajtu Vlade gde je, u prevodu na engleski jezik, u saopštenju stajalo "Republika Kosovo", nazvavši to grubom greškom prevodioca.,

"Što nije ni čudno kada pogledate u kakvom je stanju svet, rat u Ukrajini, rat na istoku Evrope - najveći deo Evrope je posredno u ratu, u tome učestvuju i SAD. Sada su velike tenzije između SAD i Kine. Nikom ne odgovara bilo kakav drugi, sledeći novi potencijalni sukob i nestabilnost, i žele da bilo kakva potencijalna žarišta ugase", kaže premijerka i dodaje a je cilj da se stavi tačka na te konflikte te da se sa dnevnog reda skinu primeri presedana kao što je KiM.

"KiM svakako jeste presedan, zato što je to oduzeto Srbiji suprotno međunarodnom pravu", rekla je Brnabić i istakla da nad nama učinjena agresija, bez da smo nekog napali, i to bez saglasnosti Saveta bezbednosti.

"Oduzeli su nam deo teritorije, makar one zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i od tada se mi borimo", kaže Brnabić i ističe da je KiM krupan presedan.

Nikome ne odgovara zamrznut konflikt

Ni Beogradu ni Srbima na KiM ne odgovara zamrznuti konflikt, kaže premijerka i naglašava da je to njen stav ali i stav predsednika Aleksandra Vučića.

"To je stanje u kojem bilo ko može da ga odmrzne. Dođe neko kao Aljbin Kurti, nije mu u interesu stabilnost, nema nikakve planove za prospretiret, radna mesta i želi da svoj ekonomski neuspeh, nedostatak političke i ekonomske vizije nadomesti time što ima stalnu političku nestabilnost", kaže premijerka, dodavši da se to vidi u poslednje dve godine.

 

Premijerka je potvrdila da se na sajtu Vlade Srbije potkrala greška, gde je u prevodu na engleski jezik u Planu od 10 tačaka o narednim političkim potezima države pisalo "Republika Kosovo".

"Želim da se izvinim svim našim građanima što se tako gruba greška pojavila na sajtu Vlade Republike Srbije. Mi smo odmah skinuli tu stranicu, bilo je, desila se greška, odgovornost je na internet timu vlade i pres službi. Mi smo proverili o čemu se radi, bila je gruba neoprostiva greška prevodioca", navela je Brnabić.

 

 

"U poslednja 24 meseca bilo je preko 300 napada na Srbe, vidimo da niko nije odgovarao", rekla je Brnabić i dodala da je Beograd, uprkos takvoj situaciji, pokazao političku zrelost i mudrost da ne odgovara na provokacije.

"Sve je više napada na KiM i to je jednostavno rešenje u kome pod ovakvim geopolitičkim okolnostima moramo da tražimo neki izlaz", poručuje premijerka.

Govoreći o dolasku Lajčaka u Beograd, kaže da on prvo ide u Prištinu te da misli da će tamo prva tema biti ZSO te da je osnovna poruka Beogradu da je ZSO već ispregovarana pre 10 godina.

Potrebno nam je jedinstvo

"Onda se dalje radilo na razradi plana i 2015. potpisan je još jedan sporazum koji jasno govori o tome šta su nadležnosti i ovlašćenja, ko treba da formira, a to je upravljački tim. Tu nema nikakvih nepoznanica. Ono što jeste na dnevnom redu, jeste da se implementira Briselski sporazum. Srbi su to implementirali, sada je na Aljbinu Kuritiju i Prištini da ispune svoje obaveze, bez ikakvih daljih uslovljavanja", ističe Brnabić.

Ipak, premijerka veruje u garancije međunarodne zajednice ali ističe da neće biti lako.

"Biće izuzetno teško, biće komplikovano, i zbog toga nam je važno da imamo kakvo takvo jedinstvo. Ono što smo videli u četvrtak u Skupštini je sve suprotno onome što nama danas treba", kaže Brnabić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()