Brnabić: Možemo potpuno bez ruske nafte, Vučić u subotu saopštava strateške odluke

Odluku da Srbija ne bude izuzeta iz osmog paketa sankcija Rusiji premijerka Brnabić je rekla da to "praktički znači sankcije prema Srbiji".

07.10.2022. 09:50
  • Podeli:
brnabić reuters-1665128923956.webp Foto: Reuters

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da ohrabruje vest da EU odlaže do 1. decembra odluku o zabrani uvoza ruske nafte za Zapadni Balkan, čime je obuhvaćena i Srbija. Kako je istakla premijerka, do tada će se voditi teški razgovori.

Brnabić je ponovila da stav Hrvatske, koje je otvoreno inicirala ovakvu odluku EU, smatra "otvoreno neprijateljskim" te da, ukoliko budu uvedene, sankcije će imati ozbiljne posledice po Srbiju.

Ona takođe smatra da je odluka da se ne izuzme Srbija iz sankcija "politička i besmislena" te da su na ovaj način "praktično uvedene sankcije Srbiji".

Brnabić je dodala da će predsednik Vučić sutra saopštiti neke strateške odluke, kao i da će Srbija morati drugačije da se pozicionira kada je u pitanju, kako je rekla, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske koja politički koristi i energetsku krizu.

"Taj naftovod bio je jugoslovenski, građen našim parama, a Hrvatska ga koristi protiv Srbije", ukazala je Brnabić i dodala da je Srbija može potpuno bez ruske nafte, ali je moramo nabavljati na skuplji način.

Govoreći o formiranju Vlade, ona je navela da je taj proces u ustavnim okvirima i da će biti formirana uskoro, te da se moraju definisati priroriteti koji će biti deo njenog ekspozea.

Prema rečima premijerke, vlada jeste u tehničkom mandatu "ali to ne znači da vlade nema, ja sam tu i borimo se", dodala je.

"Mi smo u ustavnim rokovima, poštujemo Ustave i zakone. Bilo je i nekih požara da se gase, prioritetnih situacija koje su morale da se rešavaju", naglasila je Brnabić, gostujući na TV Prva.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()