Brnabić o izveštaju EK, sankcijama Rusiji i energetici: Usklađivanje sa EU zavisi od naših nacionalnih interesa

"Mislimo da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i da je povreda međunarodnog prava, ali ne mislimo da su sankcije najbolji odgoovor na to", poručila je Brnabićeva

13.10.2022. 17:34
  • Podeli:
Ana Brnabic_Tanjug-1665675277897.webp Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na pitanje novinara da li će vlada razmatrati pitanje uvođenja sankcija Rusiji, da Srbija misli da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i povreda međunarodnog prava, ali da ostajemo pri našem stavu da sankcije nisu najbolji odgovor i rešenje.

Brnabićeva je rekla da će ostati pritisak na Srbiju i po tom pitanju i da će novu vladu pratiti ta tema.

"Sugurna sam da ćemo imati još mnogo razgovora i na dnevnoj osnovi to je neizostavna tema, tokom svakog sastanka koji imamo i sa državama članicama EU i sa samom EU, kao i sa Delegacijom EU u Srbji", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je o tome pričala i kada je bila u Japanu i drugim prilikama.

"Ostajem pri našem stavu, sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije, takođe, nisu nešto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe", rekla je premijerka.

Ističe da znamo da to nema mnogo uticaja na politiku ili odvraćenja nekog ko nameravao da to uradi.

"Neke od zemalja koje to od nas traže, da uvedemo sankcije Rusiji, ne poštuju teritorijalni integritet Srbije", navela je ona.

Kaže da u slučaju Srbije, za njih nisu jasno postavljeni prinicipi međunarodnog prava i neselektivnog poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Istakla je da su te zemlje prekršile Rezoluciju SB UN 1244 i da svi koji krše naš teritorijalni integritet bez pardona treba da imaju malo više razumevanja.

"Nad nama je izvršena brutalna agresija 1999. kada se 19 zemalja dogovorilo i bez odluke SB UN napalo međunarodno priznatu državu koja nikoga nije napala. To je bila brutalna agresija koja je otvorila pandorinu kutiju, da taj presedan ponavlja svako ko želi. Mi ćemo se i dalje boriti da čuvamo naše interese, a što se tiče svega ostalog, mi smo jedna od retkih zemlja koja neselektivno poštuje principe međunarodnog prava i Povelju UN. Za nas je teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država nepovrediv - ukoliko nekog napadnute bez odluke, to je brutlana agresija i vladavina jačeg", istakla je ona.

Kaže da zato oni koji pritiskaju Srbiju treba da razumeju šta smo prošli i kako su nas tretirali, pa da pričamo o nekim drugim stvarima.

"Mislimo da je napad Rusije na Ukrajinu agresija i da je povreda međunarodnog prava, ali ne mislimo da su sankcije najbolji odgoovor na to", poručila je Brnabićeva.

Ona je dodala da da veruje da bismo mogli da otvorimo sa EU klaster 3 da je o tome reč, ali da se sada to uslovljava nekim drugim stvarima, uvođenjem sankcija Rusiji.

"Uvek sam bila pod utiskom da otvaranje klastera zavisi od naših reformi i koliko smo uspešni u tim reformama, a posebno u oblasti vladavine prava. Imamo pozitivan izveštaj posebno u oblasti vladavine prava, imamo izveštaj bolji nego prošle godine i EK je i u ovom izveštaju ponovila ono što su rekli o izveštaju o napretku prošle godine, a to je da su pozvali države članice da daju saglasnost da se otvori još jedan klaster u pregovorima sa Srbijom, a to je klaster 3 i na osnovu takvog izveštaja mi smo otvorili klaster 4", navela je ona.

Kaže da ako je politička odluka da se ne otvori klaster 3, to može da razume.

"To je realnost i njihova odluka, ali nije sasvim u skladu sa pravilima koje smo imali i onim što smo uvek mogli da čujemo iz EU, a to je - stepen vašeg napretka i koliko brzo idete ka EU zavisi isključivo od reformi i koliko ih uspešno brzo sprovodite, a pre svega u oblasti vladavine prava", istakla je premijerka.

Dodaje da nikada nismo imali bolji izveštaj u oblasti vladavine prava, pošto smo završili sa izmenama Ustava na transparentan i inkluzivan način, uz pozitivnu ocenu Vencijanske komisije.

Ona je pozvala EU da otvori poglavlje koje se tiče usklađivanja politike.

"Hajde makar da otvorimo to poglavlje, da usvojite skrining riport, pa kada to uradite da napravimo pregovaračku poziciju. U okviru te pregovaračke pozicije imaćemo merila šta uopšte znači usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pa onda da radimo po tom poglavlju, tako što radimo na svim ostalim poglavljima", objasnila je Brnabić.

Energetika: Ponašati se energetski efikasno, krivično delo je odavati strogo poverljive podatke

 

Brnabić je naglasila da su energenti za zimu obezbeđeni, ali da dok su spoljne temperaturu visoke nema potrebe da se besmisleno troše i koristi grejanje.

Na pitanje novinara da li će biti odložena grejna sezona rekla da se treba ponašati energetski efikasno.

Premijerka je podsetila da će temperatura biti, po vremenskoj prognozi, između 22 i 25 stepeni i dodala da nema potrebe da se u toj situaciji "ponašamo kao rasipnici".

Dodala je su energenti za zimu obezbeđeni, ali da je "besmisleno trošiti ih ako za to nema potrebe".

Potvrdila je danas da je Vlada Srbije potpisala ugovor sa Norvežanima o konsultantskim uslugama u enegetici i pozvala MUP da kazni one koji su tu informaciju dali javnosti i medijima, pošto je to ozbiljno krivično delo.

Mediji su ranije preneli da je vlada Vlada Srbije sklopila tajni ugovor o energetici s Norvežanima, firmom "Rystad Energy" o konsultantskim uslugama za energetski sektor.

Brnabićeva je na pitanje novinara zašto je taj ugovor strogo poverljivi i zašto nije raspisana javna nabavka, rekla da je već pričala sa ministrom Aleksandrom Vulinom o tome da MUP mora po službenoj dužnosti da pokrene proceduru za ispitivanja ko je dao medijima na uvid dokume koji je usvojen kao stroga tajnost, pošto je to ozbiljno krivično delo.

"Molim javno, iako sam već pričala sa Vulinom, da MUP istraži ovu situaciju i da dobijemo epilog i da konačno znamo ko to iz vlade, ili neko ko ima uvid u ono što je bilo na sednici vlade, sme da dokumente jasno označene kao strogo povreljive deli okolo i medijima", rekla je Brnabićeva.

Ističe da je taj dokument strogo poverljiv jer se radi o energetici i zato što nam je taj vid konsultacija hitno poteban, zato što su Norvežani jedni od najbojih na svetu i u Evropi, energetskih najefikasnijih i imaju najotporniji i najodrživiji energetski sistem u ovom trenutku u Evropi.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()