Brnabić: Opozicija niti osuđuje nasilje, niti se ograđuje od njega

Poslanici su, tokom današnjeg nastavka sednice posvećene bezbednosnoj situaciji u Srbiji, polemisali o protestima 'Srbija protiv nasilja' u organizaciji dela opozicije

24.05.2023. 13:00
  • Podeli:
Skupština Srbije_Ana Brnabić_Vladimir Orlić_Foto Tanjug_Vladimir Šporčić-646dec6a16300.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji nakon dva masovna ubistva, a polemisalo se i o protestima koje organizuje deo opozicije.

Premijerka Ana Brnabić je, odgovarajući poslaniku Demokratske stranke Nebojši Novakoviću, rekla da ima puno poštovanje prema građanima koji protestuju protiv nasilja, ali da joj na tim protestima smetaju dve stvari.

"Prva stvar koja mi smeta jesu pozivi na nasilje opozicionih lidera i nekih od organizatora protesta. Smeta mi natpis 'doživotna robija' na vratima Vlade Srbije, kao poruka ministrima i svim ljudima, činovnicima i službenicima Vlade Srbije. Da li ste i njima pretili doživotnoj robijom? Hoće Ii i njihova deca da pomisle da će i oni ići na robiju? Pošto će mandat te vaše tehničke Vlade, koju planirate da napravite do izbora, imati zadatak da ih sve uhapsi? To je poruka protesta protiv nasilja?", upitala je Brnabić. Ona je dodala da nije čula osudu poziva na nasijle od strane Jove Bakića.

"Čula sam da se možda ograđujete od njega, perete, ali da nam imputirate da je i on naš?! Možda i on treba da čuje to što kažete", rekla je Brnabić.

Ona je tokom posebne sednice Narodne skupština koja je nastavljena danas, istakla da su protesti tekovina demokratskog društva i da nema ništa protiv njih, ali da su pozivi na nasilje na tim skupovima od strane opozicije nedopustivi. Brnabić je rekla da je maltretiranje ostalih građana na protestima druga stvar koja joj smeta na protestima protiv nasilja.

"Blokiranje Gazele, međunarodnog putnog pravca, čemu to? Zašto na protestu protiv nasilja vi vršite nasilje nad svim drugim građanima? Meni protest 'Srbija protiv nasilja' ne smeta, to je potpuno u redu. Kao što je bio i protest '1 od 5 miliona', nikada ih nismo zabranjivali ili slali policiju. Ovo su dve stvari koje su problematične", istakla je predsednica Vlade.

Premijerka je rekla da se već vide rezultati Bakićevih poziva na nasilje u društvu, podsetviši da se pre nekoliko dana dogodio napad na političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića.

"Krenuli su da nas jure po ulicama. Nisam čula osudu tog nasilničkog akta, a niste se ni ogradili od toga", rekla je Brnabić i dodala da takođe nije čula osudu zbog napada na direktorku Instituta za mentalno zdravlje. Brnabić je rekla da je upravo DS pokrenula rijaliti program u Srbiji i to na tzv. građanskoj televiziji B92.

"To ste uradili tada vi kao stranka i čovek koji je prilično zaradio na tome i onda uložio u medije, danas takozvane 'nezavisne medije' koji su zapravo stranke. One guraju svoju političku agendu", rekla je Brnabić.

Novaković iz DS-a je prethodno rekao da Jovo Bakić nema veze sa protestima, te da je govorio u svoje lično ime, a povezao ga je i sa predstavnicima vlasti.

"Taj isti Jovo Bakić nas je informisao da mu je Vučić davao dosije Ivice Dačića na uvid. Ne znam zašto, niti u kom kontekstu, ali dokumenta dajete nekom u koga imate poverenja", rekao je Novaković.

Replicirala mu je šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović, koja je rekla da prvi put čuje to o dosijeu, dodajući da u tom dosijeu piše da je Dačić bio najbolji student, da nikada nije radio protiv interesa svoje zemlje i da nikada nije izdao svoju zemlju.

"Uzmite ga, gospodine Lutovac, ako znate da je kod Vučića", poručila je Paunović Lutovcu koji je dobacivao u sali i dodala:

"Postoje neki dosijei koji su možda kod Dačića, zamislite se malo i oko toga. Nije sve crno belo". Poručila je bivšoj vlasti demokrata da su oni "patentirali skupljanje dosijea".

Poslanik SPS Vladimir Đukić rekao je tokom rasprave da je nemoguće porediti proteste "Srbija protiv nasilja" sa 5. oktobrom.

"Protestima 5. oktobra su prethodili izbori i dovođenje u pitanje regularnost toga", rekao je Đukić.

Đukić je poručio da se vlast osvaja na izborima i da su oni jedini legitimni i moralni čin, te da se neće dozvoliti da neko osvaja vlast bez izbora.

Premijerka je, govoreći o protestima, takođe kazala da su njima viđene i Narodne patrole, Srđan Nogo, raščinjeni monah Antonije, Mladen Obradović iz Obraza, Dejan Petar Zlatanović, novinar koji poziva na ubistvo predsednilka...

Ona je podsetila opoziciju da je pre tri godine zahtevala da upravo član Narodnih patrola, za koju danas optužuju vlast, bude pušten iz pritvora zbog vršenja nasilja.

"Setimo se protesta 2020. godine ispred Narodne skupštine. Tada su jednom policajcu polomljene obe noge, dakle čist vid nasilja. Uhapšen je između ostalog i Damjan Knežević, član Narodnih patrola. Na zahtev DS-a su se okupile njihove pristalice da se svi uhapšeni puste iz pritvora. Nosili ste tada transparent “stop nasilju”, iako su jednom policajcu bile polomljene obe noge. Hapsite lopove, a ne borce, to ste govorili. A jedan od boraca Damjan Knežević iz Narodnih patrola. I danas vi kažete da je to naš čovek? Gde je kraj apsurda? Samo nemojte nama njih da inputirate", zaključila je premijerka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()