Brnabić: Podizanje borbene gotovosti znači da je Srbija spremna da brani Srbe na KiM

Ističe da je je situacija na KiM iz dana u dan sve ozbiljnija i da je sve više tenzija.

27.12.2022. 13:02
  • Podeli:
ana brnabić slobodan miljević vlada srbije-63aae60f273f0.webp Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da podizanje borbene gotovosti policije i vojske znači da je Srbija spremna da reaguje ukoliko neko napadne Srbe na KiM dodajući da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim ponašanjem pokazuje da jedino što želi jeste da Srba nema na Kosovu i Metohiji.

'Kurti uspeo da napravi pun krug provokacija'

Brnabić je nakon konferencije "Talenti na okupu", odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše poslednja dešavanja na KiM, kazala da je Kurti uspeo da u 2022. godini napravi pun krug neverovatnih besprizornih provokacija i jednostranih poteza.

"Prekršio je sve sporazuma i kada kažem pun krug mislim da je počeo sa tim da je ukinuo pravo glasa Srbima u januaru, do toga da je zabranio patrijarhu SPC Porfiriju da uđe na KiM", kazala je Brnabić.

Na pitanje šta znači podizanje borbene gotovosti vojske i policije, Brnabić je kazala da to znači da je Srbija spremna da ukoliko neko napadne Srbe na KiM reaguje.

Ističe da je je situacija na KiM iz dana u dan sve ozbiljnija i da je sve više tenzija.

"Kurti je počeo da preti ljudskim žrtvama, nasilnim uklanjanjem barikada i ja se nadam da će biti dovoljno razuma kod međunarodnih partnera da takve stvari ne dozvole", ukazuje premijerka.

Kako kaže, Srbi samo traže osnovna ljudska prava, da se ne hapse bez dokaza, da ih ne maltretiraju, kidnapuju, da advokat može da dođe do uhapšene osobe, da porodice ne budu bez ikakvog kontakta po 14, 15 dana sa svojim članovima, implementaciju međunarodnih sporazuma, da ne postoje tajne liste i spiskovi za hapšenje i u skladu sa Briselskim sporazumom da se kosovska policija i njihove specijalne jedinice povuku sa severa Kosmeta.

"To ne da nisu veliki zahtevi, već minimalni i čini mi se da u 21. veku ne treba ni da se priča o njima. Da ne pustite patrijarha da dođe i poseti Patrijaršiju, Srbe na KiM i to u vreme praznika je nešto što Kurtijevim saveznicima treba da pokaže jasno o kakvom se čoveku radi i kako on vidi poštovanje prava Srba sa KiM", poručila je premijerka.

Zakon o policiji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je njena namera da se razjasni svaka nedoumica o Zakonu o policiji čiji je nacrt povučen, jer je, kako je rekla, ovaj zakon veoma važan.

Upitana da prokomentariše povlačenje nacrta zakona o policiji, premijerka je kazala da će razgovarati sa ministrom policije Bratislavom Gašićem i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, te da će  16. januara otpočeti razgovore sa organizacijama civilnog društva.
Istakla je da veruje da će rešenje biti pronađeno.

"Neke od kritika se odnose rešenja koja su u Zakonu od 2005. godine i niko ih nije primetio do sada, što govori da se stvar prilično ispolitizivala", kazala je Brnabić.

Smatra da je zakon suviše važan i da bi trebalo otkloniti svaku nedoumicu, ističući da po njenom mišljenju problem ne postoji.

Premijerka je naglasila da je voljna da razgovara sa organizacijama civilnog društva, ali ne i sa političkim oponentima, jer, kako je kazala, kada su oni u pitanju, jasno je da je u pitanju zloupotreba.

"Ako neko kaze da je nacrt zakona definisan tako da se ljudi mrežama hvataju iz dronova, šta reći. Oni nisu konstruktivni i ozbiljni i ne možete s  njima da se dogovorite ništa", rekla je Brnabić.

O curenju amonijaka u Pirotu

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da se akcidenti, kao što je u Pirotu izlivanja amonijaka iz cisterne, dešavaju, da su nadležni brzo reagovali i da će se rizici za ovakave slučajeve smanjiti dodatnim ulaganjem u kapitalnu infrastrukturu.

"Da li bi bilo bolje da imamo bolju železničku prugu? Da, ali ne možete za 10 godina da uradite stvari na kojima se nije radilo više od 30 ili 50 godina", rekla je premijerka i najavila da će projekat rekonstrukcije železnice biti pokrenut tokom 2023.

Istakla je da je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić pokazao izuzetnu spremnost i da je zajedno sa nadležnima uradio sve, kako bi se sprečilo zagađenje vode i vazduha.

Premijerka je kazala da su i resorna ministarstva aktuvno uključena i prate razvoj situcije.

"Zaista mi je želja da se takve stvari nikada ne dešavaju, reagovali smo dobro i reagovali smo na vreme", kazala je Brnabićeva.
Prema njenim rečima u toku je detaljna i sveobuhvatna analiza akcidenta u Pirotu, kako bi se utvrdilo šta se tačno dešavalo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()