Brnabić: Si Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

Razgovor premijerke i kineskog predsednika protekao odlično

06.11.2023. 11:01
  • Podeli:
brnabic đinping tanjug-6548b9607549b.webp Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Pekingu, posle susreta sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je razgovor protekao odlično i da je Si nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju.

"To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše građane. Potvrdili smo uzajamno partnerstvo, podršku, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu", rekla je Brnabić novinarima.

U političkom smislu, kako je navela, Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije.

Brnabić je istakla da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine, što se neće promeniti.

Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

"Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini", navela je Brnabić.

Premijerka je posebno naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

"Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar", rekla je premijerka. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()