Brnabić u Singapuru sa predstavnikom Boston Dajnamik i predsednikom AIIB banke

Veštačka inteligencija bila je u fokusu sastanka premijerke i delegacije državne kompanije iz Singapura Temasek, koja upravlja sa preko 450 milijardi dolara u oblastima VI i blokčejn tehnologija.

15.11.2022. 08:18
  • Podeli:
ana brnabić instagram-1668496581646.webp Foto: Instagram@anabrnabic

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas u Singapuru sa Markom Reibortom, predsednikom kompanije "Boston Dynamics", najpoznatijom svetskom kompanijom za robotiku.

On je, u cilju napretka u oblasti veštačke inteligencije, najavio osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju, što omogućava potencijalnu saradnju sa AI institutom i naučnicima u Srbiji, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Kako je navedeno, Brnabić i Reibort su razgovarali i o otvaranju ogranka za istraživanje i razvoj u Srbiji.

Premijerka Brnabić je upoznala sa reformama koje sprovodi Srbija, pre svega u oblasti obrazovanja i digitalizacije. Ona je istakla da samo ulaganjem u te oblasti, Srbija možemo da promeni svoju budućnost.

 

Istakla je da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, te podsetila je naša zemlja u pretklih deset godina mnogo toga uradila po pitanju veštačke inteligencije, biotehnologije, blokčejn tehnologije. Ipak, napomenula je da je neophodno i dalje nastavljati sa ulaganjem u IT sektor.

U delegaciji Srbije sastanku je prisustvovala i ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović.

Veštačka inteligencija bila je u fokusu sastanka premijerke i delegacije državne kompanije iz Singapura Temasek, koja upravlja sa preko 450 milijardi dolara u oblastima VI i blokčejn tehnologija. Predstavnici kompanije Temasek pohvalili su napredak Srbije u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije i prepoznali mogućnost u saradnji u primeni veštačke inteligencije u javnom sektoru kao i investicijama u ovoj oblasti u Srbiji, saopštila je premijerka Brnabić.

Sastanak sa predsednikom Azijske banke za infratrukturne projekte

 Brnabić sastala se danas u Singapuru, u okviru dvodnevne posete, i sa presednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte (AIIB) Ðinom Lićungom, sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima.

Premijerka je upoznala predsednika AIIB o reformama koje sprovodi Srbija, fokusirana na nova ulaganja u inovacije i razvoj, saopšteno je iz kabineta premijerka.

 

Kako se navodi, ovo je bila prilika da razgovaraju o saradnji u oblasti finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji koja će, kako je saopšteno, u budućnosti realizovati zajedno.

Premijerka je istakla da je ponosna što je Srbija član Azijske banke za infrastrukturne investicije.

Banka je počela s radom 2016. godine, zamišljena kao regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio veliki broj članica van Azije. Rezolucijom Odbora guvernera AIIB, Srbiji je u decembru 2018. godine odobren prijem u članstvo.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()