Brnabić: Za Kurtija Briselski sporazum ne postoji, provokacije su svakodnevne

'Nijednu reakciju EU nismo videli', istakla je premijerka

12.12.2022. 15:55
  • Podeli:

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da se provokacije Prištine i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sada dešavaju gotovo na svakodnevnom nivou i ukazala da pokušavaju da isprovociraju srpski narod, destabilizuju situaciju i da je sve što rade suprotno Briselskom sporazumu.  

'Situacija je užasna'

Kako kaže, ne radi se više ni o tome kakva je situacija zbog barikada i pritisaka da se uklone bez ikakvog razumevanja i razmišljanja zbog čega su Srbi bili primorani da ih postave, već Kurti i Priština svakodnevno prave provokacije.

Dodaje da reakcije EU nema ni na hapšenje Dejana Pantića, ni na upad kosovske policije na sever, upad sa dugim cevima u severnu Kosovsku Mitrovicu, pre dva meseca ilegalno brutalno oduzimanje privatne imovine, hapšenje, maltretiranje, osude Srba bez dokaza, suđenje Srbima u Prištini.

"Nijednu reakciju EU nismo videli", ističe premijerka dodajući da nema reakcije ni na to što je Kurti rekao da mu ne pada na pamet da formira Zajednicu srpskih opština, "što znači da za njega Briselski sporazum ne postoji".

"Srbi onda izađu na barikade, pa dajte pogledajte šta se dešava, pa vidite kako nam izgleda svakodnevni život, upali su i u vrtić i ništa ne kažete, a kažete barikade su suprotne Briselskom sporazumu, odmah da ste ih uklonili. Na šta to liči? Situacija na KiM je užasna i svaki dan je isto", naglašava Brnabić.

Nepoštovanje Rezolucije 1244

Upitala je zašto su juče kosovske snage upadale na Gazivode, maltretirale čoveka, cepali zastave, kao i zašto se Kfor nije oglasio, niti EU.

Dajući komentar o izjavi nemačke ministarke Analene Berbok je rekla da samo u slučaju Srbije i KiM nema pozivanja na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, već suprotno tome.

"Imate kršenje od svih zemalja iz G7 i pozive za druge zemlje i Srbiju da i sami prekrše. Kako mi da znamo koju rezoluciju UN da poštujemo, a koju nikako ne smemo da poštujemo? Za Libiju poštujte, kažu, a za Srbiju nikako. Kakvi su to dupli standardi, kako mislite da imamo mir u svetu ako su doveli do apsurda", kazala je Brnabić.

Situacija na Kosovu i Metohiji je takva da se svakog dana se dolazi na ivicu ratnih sukoba, kaže premijerka i dodaje da Srbija i Srbi na KiM jedino i samo oni žele mir i stabilnost.

Poruka za Fon Kramon

Nekada je bolje ćutati, poručila je premijerka izvestiocu Evropskog parlamenta za Kosovo Violi fon Kramon povodom izjave da su napadi na Euleks i najava ulaska srpskih vojnika na Kosovo neprihvatljivi.

Brnabić je u objavi na Tviteru ocenila da je Fon Kramon "preuzela ulogu komandanta Kfora" i podsetila da su reakcije Fon Kramon izostale mnogo puta, zbog čega ju je i "nazvala majstorom ćutanja".

Premijerka je podsetila da je Fon Kramon bila "gospodar ćutanja" kada je Aljbin Kurti za ministra za zajednice i povratak postavio Nenada Rašića, koji je na izborima osvojio 30 puta manje glasova od predstavnika Srpske liste.

"Majstor ćutanja bila je kada je pre 10 dana (2. decembra) bez objašnjenja uhapšen Gavrilo Milosavljević (63) kada je otišao da prijavi oduzetu imovinu u opštini Istok", navela je ona. Fon Kramon je pokazala i da je majstor meditacije kada je pre šest dana (6. decembra) kosovska policija nasilno upala u Zubin Potok, a potom i u Kosovsku Mitrovicu – direktno kršeći Briselski sporazum, navela je premijerka.

"Izvestilac EP, poznat i kao 'Ne treba ništa da govorim', kada je Kurti pre tri dana (9. decembra) izjavio da je zahtev Srbije da Kosovo* uspostavi Zajednicu srpskih opština 'detinjast' – čime se direktno suprotstavlja Briselu Sporazum čiji je garant EU", zaključila je Brnabić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()