Burna rasprava o gradnji policijske baze na severu KiM: 'Deca se boje da izlaze iz kuće'

Advokat Vlajić je rekao da Priština nije obavestila građane i opštinu pre početka radova, a nije obznanila ni koji je to javni interes zbog kojeg se eksproprijacija vrši.

15.02.2023. 15:37
  • Podeli:
rasprava dopisništvo kim tanjug-63ecedbd5cdf7.webp Foto: Dopisništvo KiM Tanjug

U javnoj debati sa predstavnicima prištinske vlade, meštani sela Dren i Lešak, čija imanja kosovske vlasti žele da eksproprišu, nisu dobili odgovor na pitanje šta će se graditi na tom zemljištu.

Burna javna debata

Nakon objašnjenja Afrima Muratija, iz prištinskog Ministarstva infrastrukture, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, o tome šta je Zakon o eksproprijaciji, pravni tim koji je angažovala Kancelarija Vlade Srbije za KiM ukazao je na sva kršenja tog istog zakona.

Vlajić je rekao da Priština nije obavestila građane i opštinu pre početka radova, a nije obznanila ni koji je to javni interes zbog kojeg se eksproprijacija vrši.

"Ako je to policijska baza ili kasarna, to nije javni interes", naglasio je Vlajić. 

On je zatražio obustavu procesa jer vlasnici ne žele da prodaju svoju zemlju, bez obzira na visinu nadoknade.

"Vlada (u Prištini) je ovu eksproprijaciju počela tako što sama ne poštuje nijedno pravilo, nijednu proceduru koju je sama propisala. Tako ne može da se radi. To je najgrublje kršenje ljudskih prava", rekao je advokat Nebojša Vlajić.

Prema njegovim rečima, prištinska vlada ne daje nikakva objašnjenja ni lokalnoj samoupravi. 

"To je zbog toga što ona ni lokalnu samoupravu ne smatra za saradnike i saveznike i vlada je tu u pravu. Niko ne moze da bude saradnik u takvom jednom podihvatu", dodao je Vlajić. 

'Oduzeto nam je pravo na slobodu kretanja'

Građani su upornim pitanjima pokušavali da saznaju šta prištinske vlasti žele da grade na njihovim imanjima, međutim, konkretnog odgovora nije bilo.

Jedan od meštana je istakao da je ovom odlukom oduzeto pravo na slobodu kretanja i da im deca više nisu slobodna da izađu iz kuće.

Meštani su dodali da će životima braniti svoju imovinu.

Predsednk Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić podsetio je da su na ranije nasilno oduzetim parcelama u Košutovu i Bistrici već izgrađene baze takozvane Specijalne policije, bez ikakve javne rasprave.

Meštani sela Lešak i Dren već dve nedelje protestuju zbog nelegalne eksproprijacije, a zajedno sa advokatom kojeg im je dodelila Kancelarija Vlade Srbije za KiM podneli su žalbu Vrhovnom sudu u Prištini.

Oni strahuju da će i na tom zemljištu biti izgrađene baze takozvane Specijalne jedinice Policije Kosova, kao što je to ranije bio slučaj u selima Košutovo i Bistrica, ali i opštini Zubin Potok.

Javna rasprava će se 21. februara održati i u Zubinom Potoku, opštini u kojoj je meštanima bespravno oteto 50 hektara zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()