Članovi opštinskih izbornih komisija iz Srpske liste podneli ostavke

Elek je u nedelju istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure

08.04.2024. 15:54
  • Podeli:
izbori sever kim tanjug dopisništvo kim-6444cf07bb550.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Članovi opštinskih izbornih komisija na severu KiM iz Srpske liste (SL) podneli su danas ostavke, pišu prištinski mediji pozivajući se na portparola centralne izborne komisije u Prištini Valjmira Eljezija.

"Mogu da potvrdim da smo prihvatili ostavke četiri člana opštinskih izbornih komisija za opštine Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, koje je CIK prethodno imenovao za predstavnike političkog subjekta Srpska lista", rekao je Eljezi za Reporteri.

Članove izbornih komisija imenovala je centralna izborna komisija 18. marta, a za 21. april je predviđeno glasanje za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, koji su izabrani na nelegitimnim izborima održanim u aprilu 2023. na kojima je glasalo samo oko tri odsto birača i koje su Srbi bojkotovali zbog toga što Priština ne sprovodi briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv kosovske policije na sever i protivpravnih hapšenja Srba. 

Od tada se na čelu četiri opštine na severu pokrajine nalaze Albanci, iako Srbi čine 95 odsto stanovništva. 

Srpska lista juče je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM, jer je, kako je istakao predsednik SL Zlatan Elek, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Elek je istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je u poslednje vreme veći broj Albanaca na biračkim spiskovima i broj birača je nesrazmerno povećan za čak 433 odsto.

Elek je istakao da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Srpska lista saopštila je danas, reagujući na izjavu nemačkog ambasadora Jorna Rodea da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju i da je zabrinut zbog te odluke, da je razočarana stavom međunarodnih predstavnika, koji zaslepljeni ljubavlju prema autoritarnom antisrpskom režimu Aljbina Kurtija ne vide sve jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava Srba na KiM, sa ciljem njihovog konačnog etničkog čišćenja sa vekovnih ognjišta. 

Srpska lista je naglasila da neće vršiti nikakav pritisak na Srbe po pitanju ovog procesa, ali da će "videti koliko to Srba neki drugi njihovi miljenici mogu da uključe u ovaj proces".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()