Da li će biti otvoren most u Kosovskoj Mitrovici: Vapaje Srba niko ne čuje, građani se plaše haosa

Iz Evropske unije navode da se pitanje otvaranja mosta na Ibru mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Autor: Emilija Pešić
31.05.2024. 20:00
  • Podeli:

Kosovu preti nova kriza posle najave Prištine o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, koji deli grad na dva dela: srpski i albanski. To pitanje našlo se i na dnevnom redu sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica, u kojoj sede albanski odbornici. 

Dok se polemiše oko toga da li i ko će doneti takvu odluku, najviše strahuju oni na koje bi ta odluka direktno i uticala - građani sa obe strane Ibra. Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu na reakciju, a misija Kfora garantuje bezebdnost. 

Godinu dana od odluke Skupštine opštine Severna Mitrovica da se most na Ibru otvori za saobraćaj, ova tema je ponovo pokrenuta. Dok je vlast u Prištini procenila da je ovo pravi momenat za takvu odluku, kod građana, posebno Srba, javlja se strah da će to dovesti do katastrofalnih posledica.

"Građani ne bi imali ništa protiv kada bi situacija bila normalna, ali ako pre dve godine kada smo imali svoje predstavnike u Kosovskoj policiji i u opštinama nisu stvoreni uslovi za otvaranje mosta, sada tek ne postoje nikakvi uslovi za otvaranja mosta. Smatram da bi to dovelo do još većeg pritiska na srpski narod", rekao je Nemanja Biševac, bivši predsednik skupštine Opštine Severna Mitrovica.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative tvrdi da se nisu stekli uslovi za otvaranje mosta na Ibru. Iako je ta tema bila predmet rasprave među odbornicima na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, poslednju reč ima Kfor.

"Nije realno da dođe do otvaranje mosta, posebno ne na zahtev skupštine koja nije reprezentativna, ne verujem da će Kfor odlučiti da donese takvu odluku na osnovu skupštine koja sada postoji jer je opšti zaključak, jedan od retkih saglasja medjunarodne zajednice koji postoji postoji oko lokalnih vlasti na severu - oni jesu legalni ali nisu legitimni ne mogu da donose tako komplikovane odluke i mislim da to neće uticati na procenu Kfora da most i dalje treba da bude zatvoren za saobraćaj", kaže Milica Andrić Rakić.

Na  poziv Srpske liste međunarodnoj zajednici da se spreči izazivanje još jedne krize - stiže odgovor iz Evropske unije u kojem stoji da se pitanje otvaranja mosta na Ibru mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 

Postoji razlog zašto se insistira da se o ovoj temi razgovara u Briselu, smatra bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, naglašavajući da svaki potez koji povlači Priština vodi ka daljoj eskalaciji.

"Mi sa ovog mesta možemo i dalje samo apelujemo i pozivamo međunarodnu zajednicu da prestanu sa pisanjem saopštenja i tvitovanjem, oglašavanjem preko društvenih mreža već da dođu na teren i da se uvere kakva je realnost i u kakvim uslovima žive Srbi na severu Kosova i Metohije i da se sami uvere u razgovoru sa građanima na terenu kakve bi posledice po bezebnosnu sitauciju bilo eventaulno sprovođenje ovakve najave", zaključio je Radojević.

Misija Kfora saopštila je da će nastaviti da garantuje bezbednost i patrolirati oko glavnog mosta na Ibru i pozvala da se svaka odluka u vezi sa njegovim otvaranjem za saobraćaj donese u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()