Da li će odlazak Vučića sa čela SNS-a uticati na snagu i rejting stranke, ali i na buduće izbore?

Kako se navodi, politika stranke neće biti promenjena nakon odlaska Aleksandra Vučića

Autor: Kristina Koturanović
28.05.2023. 21:19
  • Podeli:

Nakon što je SNS na sednici u Kragujevcu dobila svog novog predsednika Miloša Vučevića, na predlog predsednika Srbije i dosadašnjeg prvog čoveka naprednjaka Aleksandra Vučića, na vanrednoj skupštini Srpske napredne stranke u Kragujevcu nameću se pitanja - Da li će se menjati politika stranke, koliko će odlazak Vučića sa čela stranke uticati na snagu i rejting stranke, ali i na buduće izbore?

Otkada je došao na vlast, a tome će sad biti već jedanaest godina, Vučić je više puta najavio odlazak sa čela stranke. 

Međutim dan posle velikog mitinga u Beogradu, na sednici Skupštine SNS-a u Kragujevcu, Miloš Vučević je izabran za novog lidera naprednjaka.

"Izborom naslednika Miloša Vučevića, Vučić je pokazao da ne želi osobu broj dva, osobu broj jedan u stranci, već je to osoba 10, 11, 12 ili 20 jer je izabrao nekog ko nema nečiji politički potencijal i ime Miloša Vučevića se neće naći na nekoj narednoj budućoj izbornoj listi, to će biti Narodni pokret za državu Aleksandra Vučića i u tom smislu posledica po rejting SNS-a neće postojati jer će sve to biti formatirano u Narodni pokret za državu Aleksandra Vučića", ističe politikolog Boban Stojanović.

Stojanović smatra da će ova Vučićeva odluka samo doprineti promeni imidža i brenda stranke, ali da se suštinski ništa neće promeniti jer Srpska napredna stranka kao stranka formalno ima niži rejting i nižu podršku od Aleksandra Vučića. 

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović smatra da bi osnivanje Narodnog pokreta, bilo opravdano u jednom slučaju.

"Ja to mogu da shvatim u kontekstu Kosova, da je zemlja u nekoj teškoj krizi u smislu, ne da je zemlja u krizi, nego da je pritisak nečiji na zemlju - pritisak da Beograd uradi nešto što mu nije u interesu očigledno. U takvim trenucima vi pravite Narodni pokret i dajte da vidimo jesmo li svi na istoj strani", kaže Smajlović.

Odlazak sa mesta predsednika SNS Vučić je dugo najavljivao, kaže Ljiljana Smajlović i dodaje da joj je jasno zašto je to učinio.

"On time na neki način izbija još jednu ciglu iz zida, još jedan argument opoziciji da on nije predsednik svih građana, ali ne znam koliko je ovo bio srećan trenutak, mada mi se se čini da Vučić kada je to jednom obećao za maj, nije mogao da kaže da to ne važi zbog protesta", zaključuje ona.

Kako su rekli iz SNS-a, politika stranke neće biti promenjena nakon odlaska Aleksandra Vučića sa čela te stranke i kako je naglašeno Aleksandar Vučić nije napustio stranku, već je samo urađena primopredaja štafete Milošu Vučeviću.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()