Da li je moguće popraviti zvanične odnose Srbije i Crne Gore posle glasanja u Ujedinjenim nacijama?

Pavićević smatra da bi sada sam premijer mogao da inicira već najavljenu rekonstrukciju Vlade

Autor: Zvonko Ninkov
26.05.2024. 20:33
  • Podeli:

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici zaljuljalo je i političku scenu u Crnoj Gori. Naime, Demokratska narodna partija najavila je da će uskratiti podršku Vladi i da neće podržati njenu rekonstrukciju u junu. Sledeći, još teži ispit izdržljivosti kabineta Milojka Spajića, čeka ga predstojeće nedelje, kada u Parlamet stiže predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Sa četiri poslanika u Skupštini Crne Gore najava Demokratske narodne partije da neće podržavati Vladu gotovo da ništa ne menja jer bi u tom slučaju Spajićev kabinet i dalje imao potrebnu većinu. No, i Predsedništvo DNP-a nije izričito, već sve uslovljava usvajanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. Vladi, naveli su iz DNP.

"Poslanički klub 'Pokreta Evropa sad' podržao je rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure", poručuju iz vladajuće većine, bez obzira što je ta sednica pomerena sa ponedeljka na četvrtak.

"Ja očekujem da je moguće da i Skupština Crne Gore usvoji tu Rezoluciju i tretira je kao najprirodniju moguću stvar, oko čega ne sme da bude nikakvih premišljanja, debatovanja, nego se zna šta je stav čovečanstva oko toga šta je bio Jasenovac", kaže Vladimir Pavićević, politikolog iz Crne Gore.

Kako koalicioni partneri DNP-a, Nova srpska demokratija i Socijalistička narodna partija, ne povlače podršku Spajićevom kabinetu, Pavićević smatra da bi sada sam premijer mogao da inicira već najavljenu rekonstrukciju Vlade.

"I da pošalje poruku Kneževiću i Mandiću 'evo momenta da najozbiljnije pristupimo malo preciznijim dogovorima oko toga koji to politički autoriteti iz Mandićeve i Kneževićeve stranke sada treba da postanu novi članovi te Spajićeve Vlade', a Spajić, pored ostalih stvari, kao neku vrstu posebnog dobitka iz te rekonstrukcije imaće onda stabilnost svoje Vlade, koja će biti neupitna", zaključuje Pavićević.

Zvanični odnosi Srbije i Crne Gore uzdrmani su usvajanjem rezolucije o Srebrenici, ali bi potencijalno mogli da se poprave, kaže Pavićević. Prilika za to je oranizovanje prvog susreta predsednika Vlada dve zemlje, Miloša Vučevića i Milojka Spajića, što bi bila dobra poruka unapređenje odnosa dve bliske zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()