"Da se prelomi": Stručnjaci za UNU govorili o najvećim izazovima koji očekuju novu Vladu Srbije

Plan rada Miloša Vučevića i ministara, kako smo čuli, fokusiran je na spoljnu politiku, odbranu i očuvanje suvereniteta

Autor: Emilija Pešić
03.05.2024. 22:00
  • Podeli:

Posle dva dana rasprave u Parlamentu, narodni poslanici izabrali su novu izvršnu vlast. Polaganjem zakletve formalno je počeo mandat Vladi koja uz premijera  ima još  31 ministra od kojih petoro nemaju portfelj.  UNA je pitala ima li iznenađenja i koji su spoljnopolitički izazovi pred novoizabrani tim Miloša Vučevića?

Zakleli se na odanost Srbiji, obavezali se da će poštovati Ustav i zakon i da će svoju družnost obavljati odgovorno i predano. Neka lica su poznata, neki su se vratili na stare, a drugi dobili nove funkcije.

"Za mene su najveća iznenađenja povratak gospodina Vulina i Nenada Popovića, pre svega koji su nekako već bili u nekom periodu istrošeni, s moje tačke gledišta. Ali, očigledno da su premijer i predsednik imali u vidu sva ova dešavanja i jedan nepošten, neiskren odnos sa zapada prema Srbiji, pa je na neki način to, čini mi se, i poruka njima", kaže Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije. 

Očekivano ili ne, izabrani ministri biće deo novog sastava kabineta Miloša Vučevića. Sada kada su tu, šta će biti najveći spoljnopolitički izazovi?

"Da se prelomi, da li mi pripadamo evropskom bloku zemalja i regionu ili pripadamo negde drugde. Dakle, to da ćemo mi voditi pregovore... Znate, ja vrlo cenim Miščevićku, ali sama činjica da ništa nije napravila, da smo mi zamenili evropsku budućnost miščevićevskom - pa ne može ona da zadovolji sedam miliona Srba i Srpkinja... dakle, ne valja", reči su Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose.

"Sledeći izazovi su sigurno vezani za američke izbore. Ukoliko bi ostala ova administracija nama ne bi bilo ni malo lakše, mislim da bi se tu stvari dodatno komplikovale, da bismo morali da mnogo bližu saradnju ostvarujemo sa Kinom i Rusijom. To je odgurivanje Srbije od Zapada s jedne strane, a sa druge strane, nekako mi se čini da bi moglo da se na neki način i odustane od te želje za neutralnom, nezavisnom politikom", zaključuje Miletić.

Nova Vlada je izabrala politku kontinuiteta, a plan rada budućeg saziva, kako smo čuli, fokusiran je na spoljnu politiku, odbranu i očuvanje suvereniteta. Prema ranijim najavama predsednika Srbije, novoizabrana Vlada živeće svoj ceo mandat, što je pune četiri godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()