Dačić i Čavušoglu: Zlatno doba saradnje dve zemlje, na leto u Tursku sa ličnim kartama

'Razgovarali smo o ekonomiji i turizmu, da razvijemo obim koji je trenutno 2,5 milijardi dolara, a cilj nam je 5 milijardi. Tome ćemo u narednom periodu da težimo', poručio šef turske diplomatije

Autor: Web UNA TV
26.01.2023. 15:20
  • Podeli:
Ivica Dačić_Mevlut Čavušoglu_Foto AP Photo_Burhan Ozbilici_Tanjug-63d2871b9fa1a.webp Foto: AP Photo / Burhan Ozbilici / Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je uveren da će turisti iz Srbije ovog leta putovati u Tursku samo sa ličnim kartama.

Na konferenciji za medije nakon razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, odgovarajući na pitanje novinara, Dačić je objasnio da je sporazum o putovanju samo sa ličnim kartama između Turske i Srbije potpisan prošle godine, ali da je ostala obaveza parlamenata dveju zemalja da ga ratifikuju.

Kako je istakao, Turska je to uradila i ostala ja obaveza da to uradi i Srbija, ali da to nije bilo moguće zbog raspuštanja parlamenta i izbora.

"Znate da su bili izbori, zatim formiranje vlade, pa je parlament počeo da radi u zakonodavnom delu tek krajem oktobra. Možete očekivati da će sve to biti vrlo brzo  završeno. Siguran sam da će nova turistička sezona moći da se odvija u skladu sa tim sporazumom", rekao je Dačić.

Čavušoglu: Zlatno doba saradnje Srbije i Turske

Turski šef diplomatije je ocenio da su Srbija i Turska u "zlatnom dobu" bilateralne saradnje. On je, nakon razgovora sa Dačićem, rekao da će Turska nastaviti da radi na unapređenju odnosa i naglasio da je Turska spremna da pomogne Srbiji u vezi sa nedavnim poplavama. 

"U mom mandatu sam bio pet puta u Srbiji, učestvovao na mnogim sastancima, srećan sam zbog saradnje i što možemo da razmenimo naša iskustva. Razgovarali smo i o ekonomiji i turizmu, da razvijemo taj obim koji je trenutno 2,5 milijardi dolara, a cilj nam je 5 milijardi dolara. Tome ćemo u narednom periodu da težimo, ali i u drugim oblastima", rekao je on. 

Čavušoglu kaže d Ministarstva odbrane dve zemlje imaju dobru saradnju, kao i da se teži tome da se i ona još više razvije. Dodaje i da je u cilju povećanja turizma, povećan broj letova, kao i da će se taj broj značajno povećati kada se uvede putovanje sa ličnom kartom. 

"Trenutno imamo direktan let do Ankare i Istanbula,biće dodat i Izmir. Imamo čarter letove prema Alanji, ta linija će biti važna što se tiče razvoja turizma. Povećaćemo broj letova, sada imamo tri diplomatska predstavništva, jer je konzularno otvoreno u Nišu", rekao je on. 

On se zahvalio Dačiću što je u kratkom roku obezbedio dozvole za restauraciju Bajrakli džamije, koja bi trebalo da počne u februaru, pozdravio ideju bratimljenja gradova dve zemlje i dodao da je sa Dačićem razgovarao o Sandžaku. 

"Turska ima drugačiji odnos prema njemu i pridajemo važnost razvoju. Hvala Vučiću za razvoj ove regije. Plus imate dva ministra bošnjačke nacionalnosti što pokazuje sveobuhvatnu politiku Vučića", rekao je Čavušoglu i naglasio i da dve zemlje imaju zajedničko pitanje iseljenika, da ministarstva unutrašnjih oslova sarađuju, jer su, mir i stabilnost veoma važni. 

Dačić: Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu

Srbija bi volela da Turska bude važan faktor stabilnosti u našem regionu, rekao je ministar Dačić i dodao da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na Kosovu i Metohiji. 

Dačić je, tokom današnje posete Ankari, sa Čavušogluom razgovarao i o aktulenoj situaciji na Balkanu. 

"Mi bismo voleli da Turska bude važan faktor regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je reč o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima", poručio je Dačić. 

On je naveo je da u svakom slučaju mora da se spreči situaciju da, kako je rekao, mi svi pojedinačno budemo faktori i učesnici u nečemu što je problem, nego da smo deo rešenja problema. 

Poručio je da bez obzira što možda razmišljamo različitio o nekim pitanjima, treba da delujemo zajedno i razvijamo atmosferu međusobnog poverenja. 

"Potvrđujem da ćemo predsednik Vučić i ja učestvovati ovde na svim forumima koji se organizuju. Očekujemo i posete našem regionu i ministara i predsednika Turske. Imaćemo uspešan nastavak saradnje i u narednom periodu. Naši odnosi su na veoma visokom nivou i hvala svima koji su tome doprineli, a u najvećoj meri predsednici Erdogan i Vučić", rekao je Dačić.

Srbija i Turska žele da budu konstruktivni u međunarodnim odnosima i da ne budu na bilo čijoj strani, poručio je šef srpske diplomatije. 

"Zalažemo se za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Nismo se pridružili sankcijama  protiv Rusije zbog naših državnih i nacionalnihm interesa, ali i ekonomske saradnje sa Rusijom, kao i zbog pitanja  KiM, jer nas Rusija podržava po tom pitanju. Bilo bi nekoretno i  štetno da uvedemo sankcije, ali to ne znači da nećemo reći jasno da ne podržavmo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", zaključio je Dačić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()