Dačić: Laž da je doneta odluka o izgradnji rudnika litijuma, slučaj vraćen u proceduru

Ocenio je da je reč o politizaciji i dodao da je uvek lako manipulisati pitanjem životne sredine, kao i da su tu prisutne mnoge teorije zavere.

16.07.2024. 18:25
  • Podeli:
ivica dačić, 15 jul 2023 - foto TANJUG VLADIMIR ŠPORČIĆ (2)-6695003fdab6b.webp Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je laž je da je doneta odluka o izgradnji rudnika litijuma, ali i da proglašavanje Uredbe vlade o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar iz 2022. godine neustavnom podrazumeva vraćanje čitavog postupka u prethodnu fazu pravne procedure.

Dačić je, govoreći za TV B92, rekao da u narednom periodu predstoji i ekonomska i analiza uticaja tog projekta na životnu sredinu, kao i da će pomenuti pravni postupak nadalje teći u skladu sa nekoliko zakona.

Naveo je da su danas protiv tog projekta i političari koji su od 2000-e godine kao predstavnici vlasti podržavali taj projekat i videli ga kao šansu za razvoj.

"Ja o jadaritu slušam više od 20 godina. Kada čujem pozive na proteste, setim se kako smo svi mi afirmativno govorili o jadaritu još početkom 2000-ih godina", rekao je Dačić.

Dodao je da su se svi ponosili tim projektom i saradnjom sa svetskim rudarskim kompanijama, kao i da je reč o vremenu u kojem su na vlasti bili predstavnici stranaka koje se danas protive projektu, što je ocenio kao licemerno. 

"Govorilo se kao o velikoj razvojnoj šansi. I u vladi Đinđića, kao i u vladama Koštunice, ali i za vreme vlasti Borisa Tadića", rekao je Dačić.

Ocenio je da je reč o politizaciji i dodao da je uvek lako manipulisati pitanjem životne sredine, kao i da su tu prisutne mnoge teorije zavere.

"Treba sve stručno analizirati i apsolutno izdvojiti politiku iz svega toga", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanja o najavama protesta i blokada, Dačić je rekao da država neće dozvoliti nerede, kao i da je jedna stvar izražavanje političkih stavova, a druga da li će neko izazvati građanski rat.

Dodao je i da su "građani siti toga da im neko onemogućava slobodu kretanja ".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()