Dačić o saradnji sa NATO: Angažman KFOR značajan za bezbednost Srba na KiM

Šef srpske diplomatije razgovarao da pomoćnikom generalnog sekretara NATO za operacije Burču San i ambasadorom Francuske Pjerom Košarom

21.02.2023. 20:26
  • Podeli:
Ivica Dačić_Burč San_Foto Tanjug_Sava Radovanović-63f51e7b0800f.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Prvi potpredsednik Vlade Srbje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa zamenicom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije, Burču San sa kojom je razovarao o aktuelnoj saradnji Srbije i NATO, bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i ulozi NATO vođene misije KFOR.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornicu sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, posebno istakavši značaj i ulogu nepristrasnog i statusno neutralnog angažmana KFOR, čiji su glavni ciljevi očuvanje mira i bezbednosti i zaštita srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u Pokrajini.

Zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO je istakla da Alijansa poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da KFOR nastavlja da obavlja povereni mandat statusno neutralno, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Konstatovan je napredak u političkom dijalogu i razmotrene su mogućnosti daljeg unapređenja saradnje Srbije i NATO, sa ciljem očuvanja mira i unapređenja stabilnosti regiona.

Francuska podrška dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova je danas primio i ambasadora Republike Francuske u Beogradu Pjera Košara sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i izuzetnoj dinamici političkog dijaloga.

Obostrano je izražena volja da se dostignuti nivo sveukupnih odnosa održi i da se nastavi sa njegovim jačanjem. Posebno je apostrofirano strateško partnerstvo Srbije i Francuske i njegov značaj za dalje unapređenje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa.

Francuska strana je i ovog puta izrazila podršku evropskim integracijama Srbije, kao i procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Razmenjena su i mišljenja o svim drugim pitanjima i aktuelnim spoljnopolitičkim temama od zajedničkog interesa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()