Dačić: Srbija ne može da prihvati francusko-nemački predlog

Dačić je istakao da u samom predlogu se ne predviđa priznanje tzv. Kosova od strane Srbije već neprotivljenje članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, kroz donošenje akata i odluka.

06.11.2022. 11:28
  • Podeli:
ivica dačić rade prelić tanjug-1667054353819.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u novoj srpskoj vladi, danas je rekao da francusko-nemački predlog Srbija ne može prihvatiti jer je polazište predloga da je nezavisnost tzv. Kosova već gotova stvar.

On je, gostujući na TV Prva, rekao da je taj predlog razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Nije on odbijen. Nije to da ili ne. Ako razgovarate o tome kako bi izgledala nezavisna država Kosovo vi se slažete oko principa da je to već završen posao, a mi se principijelno ne slažemo sa tim", istakao je Dačić, rekavši da je predsednik Aleksandar Vučić na toj sednici i tražio mišljenje o tom predlogu.

Dačić je istakao da u samom predlogu se ne predviđa priznanje tzv. Kosova od strane Srbije već neprotivljenje članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, kroz donošenje akata i odluka.

Srpski šef diplomatije kaže i da međunarodna zajednica kroz ovaj predlog "traži način kako da lakše podnesemo nezavisnost Kosova", a ne političko rešenje.

Sa druge strane, Srbija i Srbi sa KiM zajedno smatraju da to pitanje nije rešeno i Dačić napominje da je to "naše legitimno i istorijsko pravo" te da isto pokazuje i situacija na terenu.

On je i dodao da sve dok ne postoji većinski konsenzus o pitanju KiM u Ujedinjenim nacijama, do tada proces priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova ne može da bude zaokružen.

Najvažnija je poruka, kaže srpski šef diplomatije, da se Srbi bore za Briselski sporazum.

"Situacija je takva da Srbija nema puni suverenitet na Kosovu, ali ni tzv. Kosovo nema suverenitet nad celim Kosovom. Zato se traži rešenje, nisu ni međunarodno priznati, zato im treba dogovor sa Srbijom", objasnio je Dačić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()