Dan pobede nad fašizmom: Parada u Moskvi, šetnja u Beogradu

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, slavi se i obeležava u znak sećanja na dan kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

09.05.2022. 10:05
  • Podeli:
Aleksandar Vulin Foto Ministarstvo unutrašnjih poslova-1663687365249.webp Foto: MUP

Svečano obeležavanje Dana pobede nad fašizmom U Beogradu održano je uz počasni marš "Besmrtni puk" u centru Beograda.

Na glavnom postamentu u okviru Groblja oslobodilaca Beograda gradski čelnici položili su vence povodom obeležavanja 9. maja.

Pored šetnje u Beogradu, "Besmrtni puk" će je organizovan i u Zaječaru i Kikindi, dok će avioni 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije nadletati područje Užica, Požege, Čačka, Kragujevca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Kruševca, Trstenika i Kraljeva.

U Moskvi svečana parada

Na Crvenom trgu u Moskvi održava se Parada pobede u čast 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. 

Parada je počela iznošenjem ruske zastave i Zastave pobede uz zvuke pesme "Sveti rat".

Paradom komanduje komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Crveni trg nekoliko minuta pre početka Parade, prenosi RIA Novosti. On je izjavio da se Rusija preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina prava odluka, jer NATO nije želeo da je čuje.

Predsednik Rusije je rekao da su se posle nestanka SSSR-a SAD ponašale ekskluzivno, ponižavajući ceo svet i svoje satelite, ali da je Rusija drugačija zemlja.

Putin je istakao da se Rusija uvek zalagala za nedeljivu bezbednost.

"Zemlje NATO-a nisu želele da nas čuju, imale su potpuno druge planove, pripreman je napad na Krim", rekao je ruski lider.

Dodao je da je NATO počeo da raspoređuje vojnu infastrukturu na granicama Rusije.

U Paradi na Crvenom trgu učestvuje oko 11.000 vojnika, 131 jedinica vojne tehnike, a bilo je predviđeno da leti 77 helikoptera i letelica.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je vazdušni deo parade otkazan zbog vremenskih prilika, navodi RIA Novosti.

Obeležavanje Dana pobede u Banjaluci i Trebinju

U prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske u Banjaluci će danas biti obeležen Dan pobede nad fašižmom.

Manifestacija će početi u Parku "Petar Kočić" u Banjaluci formiranjem kolone "Besmrtnog puka", a prisustvovaće joj predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, predstavnici institucija Republike Srpske, kao i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Marš "Besmrtnog puka" krenuće od Trga Krajine ka Trgu palih boraca gde će biti položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, prenela je RTRS.

Šetnja će biti organizovana i u Trebinju, gde će učesnici marša, takođe, nositi fotografije članova svojih porodica koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Manifestacija "Besmrtni puk" prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi.

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()