Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima

Danu sećanja prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je položila vence na Spomenik žrtvama.

02.10.2022. 12:59
  • Podeli:
Jajinci Dan sećanja Slobodan Miljević vlada srbije-1664708365289.webp Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije/Tanjug

Strelište u Jajincima, podno Avale, jedno je od najvećih mesta egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu.

Prema proračunima istoričara ubijeno je 80.000 Srba, Jevreja i Roma, ali i nasumično uhapšenih civila, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila.

Žrtve su dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta. U već pripremljene rake tu su sahranjivani i ubijeni ugljen-monoksidom u kamionu "dušegupki", koji je kružio Beogradom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Jajincima da oni koji počivaju na tom mestu traže od nas da na sve savremene izazove odgovorimo odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo.

"Izazovi sa kojima se naša Srbija danas suočava su strahoviti. Istina je da živimo u vremenu koje je najteže u prethodne dve decenije od 1999", navela je premijerka.

Zato joj je, kaže, važno da na tom mestu jasno kaže i poruči našim građanima, ali i svim našim stranim partnerima, da spoljna politika Srbije počiva na dva principa.

"Prvi je da našu politiku vodimo samostalno i nezavisno u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, a drugi je da je vodimo sa međunarodnim javnim pravom", navela je Brnabićeva.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()