Deseti dan blokade zgrada institucija Srbije na severu KiM

Policija je upala 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku

08.09.2024. 08:10
  • Podeli:
Tan2024-08-3109100003_9 kosovo tanjug-66d2d21ce5745.webp Foto: Tanjug

Policija tzv. Kosova već 10 dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije dok su privremene prištinske institucije omogućile saobraćaj preko administrativnih prelaza Merdare i Brnjak, ka kojima su prethodno pojedina udruženja postavila, pa uklonila blokade iz pravca centralne Srbije.

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta, posle upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Privremene institucije iz Prištine otvorile su u subotu administrativne prelaze Merdare i Brnjak nakon što je više srpskih udruženja prethodno uklonili blokade u blizini administrativnih punktova Merdare i Brnjak iz pravca centralne Srbije. Administrativni prelaz Jarinje juče je, takođe, otvoren za saobraćaj. 

Zbog upada policajaca u zgrade srpskih institucija na severu prošle nedelje, juče nešto posle 18 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od administrativnih punktova Brnjak, Jarinje i Merdare.

Premijer Srbije Miloš Vučević ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba. 

Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Prištinske institucije su postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta obeležja privremenih prištinskih institucija. Zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, saslušani su čelnici srpskih institucija na severu pokrajine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()