Direktorka Centra za azijske studije: Poseta Si Đinpinga protekla u izuzetno prijateljskoj atmosferi

Ukazala je da je potpisan jedan okvirni sporazum, koji bi trebalo da znači zajednički rad na ostvarenju nekih budućih projekata i dogovorenih poslova, koji je i motivišući, ali i obavezujući za Kinu i za Srbij

08.05.2024. 16:13
  • Podeli:
vučić si đinping vladimir šporičić tanjug-663b88379089e.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

Direktorka Centra za azijske studije i profesorka profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović ocenila je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu protekla u  izuzetno prijateljskoj i prijatnoj atmosferi. 

"Gosti su i sami istakli da su bili dočekani uz veliku, iskrenu dobrodošlicu i da su nju zaista osetili ponovo, drugi put kako (Si) dolazi u Srbiju i da ih je ona do neke mere inspirisala na dalju saradnju i produbljivanje saradnje sa Srbijom", rekla je Mitrović za Tanjug. 

Ukazala je da je potpisan jedan okvirni sporazum, koji bi trebalo da znači zajednički rad na ostvarenju nekih budućih projekata i dogovorenih poslova, koji je i motivišući, ali i obavezujući za Kinu i za Srbiju. 

"Tu je mnogo mogućnosti, mnogo prostora da se ti okviri, sada potpisani na političkom nivou, ispune konkretnim sadržajima, a oni ujedno znače i poziv na jedan naporan, kontinuiran rad, kako bi zaista došlo do toga da ti planirani, zacrtani formati saradnje, projekti budu ispunjeni konkretnim aktivnostima, pogotovo sa naše strane, da oni budu ostvareni na način da naši interesi budu ostvareni", rekla je Mitrović. 

Objasnila je da poseta kineskog predsednika diktira potrebu da se osmisli jedan novi okvir, koji bi u simboličkom smislu značio podizanje saradnje dve zemlje na jedan novi nivo, što Mitrović vidi kao motivaciju da radimo i dalje na nastavljanju i produbljivanju bilateralnih odnosa. 

Na pitanje kako se dogodilo odlaganje glasanja u Savetu Evrope o prijemu tzv. Kosova u članstvo, Mitrović smatra da je to odlaganje rezultat posete predsednika Vučića Francuskoj i razgovora koji je on imao sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom. 

"A možda i dodatne procene Francuske, vezano za kinesku posetu i za podršku Kine Srbiji. U tom smislu možemo tu uračunati kao ono što je prevagnulo i tu podršku, koja de fakto jeste čitana iz ove posete u ovom momentu", zaključila je Mitrović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()