Dok Priština hapšenjem zastrašuje Srbe, mere Zapada protiv Kurtija nisu očekivane sankcije

Mere protiv Prištine, koje EU najavljuje danima, odnose na obustavljanje slanja pozivnica za događaje na visokom nivou i bilateralne posete, pa stručnjaci smatraju da one neće mnogo doprineti deeskalaciji i vraćanje dijalogu

Autor: Bojana Petrušijević
14.06.2023. 19:31
  • Podeli:

Tenzije na Kosovu i Metohiji se ne smiruju. Zbog kritične situacije, predsednik Aleksandar Vučić se sastao sa predstavnicima zemalja Kvinte. Međutim, istakao je da detalje sa sastanka neće da komentariše, "jer je tako bolje za sve".

Razgovore sa komandantom KFOR-a je opisao kao korektne. Za to vreme, u Kosovskoj Mitrovici nekoliko hiljada građana, najviše dece, okupilo se na protestu kako bi pružili podršku uhapšenom Milunu Milenkoviću

"Luna Srbine", skandirali su građani na protestnoj šetnji u Kosovskoj Mitrovici, u znak podrške uhapšenom koga privremene institucije u Prištini terete za terorizam, napad na lica pod međunarodnom zaštitom i ugrožavanje ustanovnog uređenja.

"Milun apsolutno nije uradio ništa loše. On nema zbog čega da odgovara. Ja sam od javnog tužioca tražio da mi dostavi dokaze za šta terete Miluna. Do sada se to nije desilo", kaže njegov advokat Nebojša Vlajić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ističe da uhapšeni nije bio samo sportista, već i jedan od vođa civilne zaštite, ali i da njegovo hapšenje služi za zastrašivanje drugih Srba.

"Sada svi ljudi koji su bili uključeni u neke strukture, kao što je civilna zaštita, policija, faktički koja deluje, ali mimo tih uniformi, imaju ozbiljan strah za sebe i svoje porodice. Kurti ovim pokušava da uradi šta je najgore, a to je da odbije da posluša prve najave sankcije. Sve vodi ka novoj krizi", ističe Janjuć u izjavi za UNU.

A krizu, makar iz dajine, pokušavaju da reše i Brisel i Bela kuća.

"Amerikanci su u tome otišli najdalje, uložili su ozbiljan politički kapital i mislim da od njih treba očekivati konkretne mere. Što se Evropske unije tiče, ja nisam optimista da EU je u stanju da sa nekim merama i akcijama zaista smiri Kurtija i da obezbede deeskalaciju i vraćanje dijalogu", smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

A mere protiv Prištine koje Evropska unija najavljuje već nekoliko dana, nisu sankcije, kako se očekivalo. Mere se odnose na obustavljanje slanja pozivnica za događaje na visokom nivou i bilateralne posete, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM.

"Očekujemo od Kurtija da preduzme korake za hitnu deeskalaciju. Mere će biti privremene. Ukinuće se čim se situacija smiri", objasnio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Ukoliko ne dođe do normalizacije odnosa, paket mera može da se proširi, nagoveštavaju iz Brisela i demantuju tvrdnju Prištine, da je Evropska unija pristrasna u korist Beograda.

Iako se u rešavanju kosovskog pitanja često nameću rokovi – te do četvrtka, ili do petka, ovoga puta rok na strah građana nije oročen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()