Dramatična nestašica lekova na severu KiM: Doktori upozoravaju - situacija krajnje alarmantna

Dr Srbljak kaže da je problem veliki i da lekari sa severa KiM već mesecima ne uspevaju da ga reše.

10.02.2024. 16:55
  • Podeli:
Tan2023-09-2909315242_9 kbc kosovska mitrovica tanjug-651ff40404e0f.webp Foto: Tanjug

Situacija sa nabavkom lekova u zdravstvenim ustanovama na severu KiM, posebno za najteže pacijente je dramatična, izjavio je internista kardiolog, šef pejsmejker centra i odseka za dijagnostiku kardiovaskularnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr Nebojša Srbljak.

Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i medicinske ustanove na severu KiM u poslednjih nekoliko meseci imaju ozbiljan problem sa snabdevanjem lekovima, medicinskim materijalom i opremom. Zbog toga su pacijenti, među kojima ima i Srba i Albanaca, prinuđeni da lekove i potrebna medicinska sredstva sami kupuju, iako su osiguranici RFZO.

Dr Nebojša Srbljak kaže da je problem veliki i da lekari sa severa KiM već mesecima ne uspevaju da ga reše.

"Radi se o klasičnoj opstrukciji Prištine. Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije redovno šalje lekove i medicinski materijal prema našim potrebama, ali oni ne stižu do nas. Kosovska administracija se, međutim, poziva na svoje carinske propise o uvozu lekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distribuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije", kaže Srbljak za RTS.

Doktor Srbljak je podsetio da je pre nekoliko meseci postojao problem i sa nabavkom kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek nakon što se za to čulo u medijima i reagovala međunarodna zajednica.

"U obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju RFZO, a među njima ima i mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo sa kosovskom administracijom u vezi sa ovim problemom, ali nas oni ignorišu", rekao je Srbljak.Kardiolog kaže da je situacija dramatična i smatra da ova opstrukcija nije slučajna.

"To je nama, koji ovde živimo, sasvim jasno, ali način da se problem reši mora da se pronađe, jer ljudi umiru", rekao je doktor Srbljak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()