Dug aplauz za drugo obraćanje Vučića na sednici UN: Stojim pred vama kao ponosan i dostojanstven Srbin

Vučić se zahvalio što je dobio priliku da sumizira glasanje u UN o Rezoluciji o Srebrenici

23.05.2024. 19:11
  • Podeli:
vučić un tanjug-664f78811c0da.webp Foto: Tanjug

Nakon što su zemlje koje su se javile za reč obrazložile svoja glasanja, reč je uzeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom.

Vučić se zahvalio što je dobio priliku da sumira glasanje u UN o Rezoluciji o Srebrenici, naglašavajući da je bio u pravu da će ova rezolucija izazvati podele u regionu i šire.

"Nikada se u GS UN nije desilo da se glasanje o genocidu ne izglasa jednoglasno, a ovaj put se to desilo", istakao je na početku svog obraćanja Vučić rekavši da ovakvo glasanje ni u jednom nacionalnom parlamentu ne bi prošlo.

 Predsednik Srbije je još jednom ponovio pitanje pravne odgovornosti i upitao zašto su sponzori insitirali da rezolucija nije usmerena protiv naroda  kada su protiv odgovornih za Srebrenicu već donete osuđujuće presude.

"A koja je svrha ove rezolucije? Jedina namera je da se stavi moralna i politička krivica na jednu stranu i na jedan narod. Na ljude Srbije i Republike Srpske kao dela Bosne i Hercegovine. To je bila jedina namera", rekao je Vučić.

"Kada je reč o legimitetu to je neuspelo", rekao je Vučić i dodao da ti ljudi koji su želeli da stigmatizuju srpski narod nisu uspeli i nisu nikad uspeli. 

"Hteli su da stave žig na naše čelo i nisu uspeli i nikad neće uspeti i ponosan sam što sam imao čast da branim pravo jedne male zemlje, ne vređajući nikoga, poklonivši se žrtvama i priznajući sve greške koji su neki od naših sunarodnika učinili. Stojeći pred vama ponosno, kao ponosan i dostojanstven Srbin, koji to zna, prošli kroz najteže ratove, u istoriji smo najviše propatili u jugoistočnoj Evropi, ali mogu da vas uverim da ćemo od sutra započeti dijalog sa našim bošnjačkim predstavnicima u našoj zemlji. Održaćemo mir i stabilnost u našoj zemlji i unapredniti odnose. Ovo je sada iza nas i radićemo na doprinosu mira. Mnogo hvala svima koji nisu glasali za ovu rezoluciju i onima koji jesu glasali za, otvorili su nam oči. Hvala srpskom narodu koji kao nikada više nije bio ujedinjen i ništa ne bi više moglo da nas ujedini. Stojimo snažni i ponosni da predstavljamo zemlju hrabrih", rekao je Vučić.

 On se na kraju zahvalio svima koji nisu glasali za rezoluciju, ali i onima koji su je podržali, jer su kako je rekao otvorili oči Srbiji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()