Đurić o odnosima SAD i Srbije: Pitanje Kosova suštinska tačka neslaganja

Uveren je da će SAD u predstojećem periodu investirati mnogo više vremena i pažnje u stvaranje klime za bolju saradnju zemalja na Balkanu

04.10.2024. 09:19
  • Podeli:
marko đurić, njujork, sastanak pokret nesvrstanih - 24 sept 2024 - TANJUG MSP (2)-66f26808df346.webp Foto: TANJUG/MSP

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da Srbija, kao zemlja koja drži do sebe, mora da unapredi kapacitete za produktivan dijalog sa SAD. 

On je za današnju Politiku naveo da je to rekao na panel diskusiji u okviru strateškog dijaloga između SAD i Srbije pod nazivom "Pupinova inicijativa", koji je održan prošle sedmice, i istakao da pri tom ne misli samo na kapacitete Ministarstva spoljnih poslova i Vlade, već i na poslovnu, akademsku, naučnu i kulturnu zajednicu, kao i na našu brojnu dijasporu.

Đurić naglašava da su važan činilac u odnosima sa SAD i tink-tenkovi i neprofitne organizacije, jer je na tom nivou najlakše kandidovati politike i argumentovati pozicije Srbije pre nego što one dođu na sto sagovornika na visokom političkom nivou.

"Pupin inicijativa deluje, baš kao i naš znameniti sunarodnik po kojem je ta organizacija ponela ime, podalje od svetala reflektora, radeći za interes Srbije i srpskog naroda, jer unapređenje odnosa sa SAD jeste nesumnjivo naš urgentni državni i nacionalni interes", rekao je on.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD, koji je potpisan pre nekoliko dana, je kruna višegodišnjeg rada i dijaloga i on tretira jedno polje života i ekonomije na kojem se interesi Srbije i SAD podudaraju, a ne suprotstavljaju.

"Vreme će pokazati koliki je istorijski značaj ovog dokumenta, jer pred nama je doba ubrzanog industrijskog i tehnološkog razvoja, koji mora počivati na stabilnim energetskim osnovama. Bez preterivanja, u naredne dve ili dve i po decenije trošićemo četiri puta više energije nego danas i koliko god ljudima izgledalo da je to dug vremenski period, činjenica je da bi to bio nemoguć zadatak ukoliko ne bismo imali političku i tehnološku podršku država koje su kadre da nam na tom putu pomognu", rekao je Đurić.

On je objasnio da je sporazum koji je potpisan, osim što kreira pravne osnove za efikasnu poslovnu saradnju u oblasti energetike, i neka vrsta javne potvrde spremnosti američkog političkog establišmenta da ulaže u budućnost Srbije i njen razvoj.

Đurić ističe i da pitanje Kosova i Metohije ostaje suštinska tačka neslaganja u srpsko - američkim odnosima, ali je, kako dodaje, pozitivan pomak što danas, čak i o toj temi, uspevamo da razgovaramo na sadržajniji i produktivniji način nego u prošlosti.

"Imidž Srbije se polako ali sigurno menja u američkoj političkoj zajednici i nakon dugog niza godina u kojem je Srbija u SAD prepoznavana kao država koja stvara probleme, za njih postajemo država koja nudi rešenja i garantuje stabilnost na Balkanu", naveo on.

Đurić je ukazao da je sa tih pozicija lakše razgovarati i o temama oko kojih se ne slažemo, ali i očekivati taktičniji i pragmatičniji pristup Vašingtona rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

"Političari u SAD ne izgovaraju uvek javno ono što misle, posebno kada je reč o međunarodnim odnosima, ali imam utisak da sve manje tolerancije i razumevanja imaju za jednostrane i nekoordinisane poteze PІrištine. Kurti je sve više u američkim političkim krugovima prepoznat kao remetilac i destabilizator, kao neko ko svojom agresivnošću i hirovitošću kvari planove za budućnost Balkana, i mi svakako i tu treba da tražimo prostor da se izborimo za poštovanje prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini", naglasio je on.

Đurić je naveo da odnosi koje danas imamo s Mađarskom, Severnom Makedonijom ili Albanijom dokazuju da je, bez obzira na istoriju da oni nisu uvek počivali na poverenju i dobronamernoj saradnji, moguće za kratko vreme suštinski promeniti prirodu veza država i naroda.

"U tom smislu sam optimista i kada je reč o našim ostalim susedima. Velike ću napore uložiti kako bi odnosi s Hrvatskom i BiH, kao i s drugim našim susedima, bili unapređeni po sličnom modelu. Srbija iskreno i otvoreno pruža ruku želeći bolju regionalnu saradnju, i nadam se da će naši susedi shvatiti, ne samo koliko smo dobronamerni u tom gestu, već i koliko je za sve nas korisno da okrenemo novu stranicu istorije", rekao je Đurić.

On je dodao da je uveren da će SAD u predstojećem periodu investirati mnogo više vremena i pažnje u stvaranje klime za bolju saradnju zemalja na Balkanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()