Duvaju novi vetrovi u Americi: Kongresmenka podnela predlog zakona da se uskrati pomoć Prištini

I separatističke vlasti, dok postoje, moraju da ispunjavaju svoje obaveze

19.12.2023. 21:55
  • Podeli:
klaudija teni, 2 feb 2022 - profimedia-658203284f5e3.webp Foto: Profimedia

Iako su Amerikanci podržali teroriste na Kosovu i Metohiji i osnovali terorističku tvorevinu u južnoj srpskoj pokrajini, obećavajući bezrezervnu pomoć zločincima u stvaranju "samostalne države", koju Ujedinjene nacije i slobodarski narodi širom sveta ne priznaju, ipak se i iz te zemlje javljaju glasovi razuma koji pokazuju da nisu sve Amerikanci pobornici terorizma i zagovornici terorističkih akcija.

Naime, kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni danas je podnela predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

"Evropska unija je 2013. godine pomogla u posredovanju u Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova kako bi se ublažile tenzije između dve zemlje. Kosovo nije ispunilo mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i ujedinjene policijske snage. Pored toga, Kosovo je uskratilo jednaka prava kosovskim Srbima. Neispunjavanjem ovog sporazuma, Kosova krši međunarodne norme i stvara napetost i nestabilnost na Balkanu", navela je Teni u saopštenju.

Prema njenim rečima, usvajanjem ovog zakona bila bi uskraćena bilo kakva dalja pomoć SAD vlastima u Prištini, "dok se ne implementiraju određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine". 

"Svedoci smo ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog nesprovođenja ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Imperativ je da Sjedinjene Države zauzmu stav u korist demokratije, mira i stabilnosti u regionu. Podržavanje Briselskog sporazuma šalje jasnu poruku da naša pomoć treba da bude usklađena sa principima sporazuma. Jasno smo protiv akcija koje potkopavaju prava i dobrobit kosovskih Srba. Ovaj zakon odražava našu posvećenost negovanju mira i pozivanju premijera Albina Kurtija i vladu Kosova na odgovornost", poručila je Teni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()