Džao: Kina spremna da nastavi da daje podršku Srbiji na putu razvoja

Poručeno je da je kineska strana spremna da sarađuje sa srpskom stranom u sprovođenju strateških konsenzusa predsednika Sija i Vučića

05.06.2024. 13:03
  • Podeli:
mihailo jovanović, džoao leđi, 5 jun 2024 - foto TANJUG NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE-66602f039da06.webp Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Delegacija Narodne skupštine Srbije koja boravi u Pekingu sastala se danas s predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džaom Leđijem, koji je poručio da su Kina i Srbija čelični prijatelji u dobru i zlu i da je "kineska strana spremna da nastavi da daje podršku Srbiji na putu razvoja".

Džao je prihvatio poziv za posetu Srbiji, pošto mu je šefica srpske parlamentarne delegacije Marina Raguš uručila danas pozivno pismo predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić.

Džao je istakao da su proteklih godina pod vođstvom predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića odnosi Kine i Srbije ostvarili skok i da ostaju na visokom nivou. 

Podsetio je na, kako je rekao, istorijsku posetu Sija Beogradu i na izjavu o zajedničkoj budućnosti Srbije i Kine koju su tada dala dva predsednika.

Poručio je da je kineska strana spremna da sarađuje sa srpskom stranom u sprovođenju strateških konsenzusa dva predsednika, produbljuje čelično prijateljstvo, podiže nivo saradnje i unapređuje bilateralne odnose.

Podsetio je da Kina i Srbija međusobno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet i poručio je da je "kineska strana spremna da nastavi da daje podršku Srbiji da sledi put razvoja".

Foto: Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

Džao je istakao potrebu za praktičnom saradnjom, s obzirom na to da za nepunih mesec dana stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije.

Ukazao je da bi trebalo iskoristiti Komisiju kao platformu za saradnju i na drugim nivoima zakonodavnih institucija.

Ocenio je da direktna veza narodnih poslanika sa narodom može direktno da doprinese boljem ispunjenu unapređenju saradnje dve zemlje.

Raguš je na sastanku poručila da danas možemo posvedočiti transformaciji međunarodne zajednice koja se dešava, kao što je rekao predsednik Si, jednom u 100 godina i navela da su predsednik Srbije i kineski predsednik, prepoznali taj istorijski momenat.

"Možemo da kažemo sa ponosom, da nam je izuzetna čast što smo dobili priliku, da sa Kinom zajedno radimo na zajedničkoj budućnosti. To je čast, ali i odgovornost, za ovu političku generaciju i svesni smo da od nas zavisi kakvu budućnost ostavljamo", poručila je Raguš.

Foto: Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović zahvalila se Kini u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije na jasnom stavu te zemlje da je južna srpska pokrajina sastavni deo Srbije.

"Ovde smo da ispratimo čvrstu volju predsednice skupštine Ane Brnabić da se saradnja dva parlamenta unapredi u različitim oblastima (kroz različite odbore)", poručila je Paunović.

Džao Leđi, koji je ujedno predsednik Stalnog komiteta, na funkciji predsednika Svekineskog narodnog kongresa je od marta 2023. godine (petogodišnji mandat) i trenutno je treći po rangu član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine, što ga ujedno čini i trečim čovekom u kineskoj vlasti.

Delegacija Narodne skupštine obišla je danas i Zabranjeni grad, carsku palatu kineskih dinastija Ming i Ćing, koji danas predstavlja muzej.

Delegacija Narodne Skupštine Srbije posetila je danas i Kulturni centar Srbije u Pekingu, u kojem gostuje izložba fotografija "Tanjug javlja, rat je završen", nastalih u periodu od 1944. do 1947. objektivom fotoreportera Tanjuga Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena.

Raguš je tom prilikom istakla da kultura predstavlja još jednu od oblasti u kojoj Srbija i Kina imaju izuzetne odnose, čiji rezultat, prema njenim rečima, predstavlja ovaj Kulturni centar.

Srpska delegacija je u Pekingu juče učestovala na Četvrtom sastanku Komisije za saradnju Narodne Skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK) na kome je potvrđena čvrsta opredeljenost dve zemlje za nastavak iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje, koja je, zaključeno je, utemeljena na najvišem nivou odnosom Vučića i Sija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()