EK: Priština ispunila uslove za viznu liberalizaciju

Prištini se zamera manjak konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom

12.10.2022. 15:42
  • Podeli:
Europska komisija_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

Komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji je danas, predstavljajući paket izveštaja o napretku za partnere sa Zapadnog Balkana rekao da Evropska komisija smatra da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali od Prištine traži više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

"Potrebno nam je da se Kosovo konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd", rekao je Varheji, prenosi Koha ditore.

Inače, u delu izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo, od Prištine se traži da se konstruktivnije angažuje u primeni svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

Komisija insistira da je "takav sporazum hitan i ključan da bi se omogućilo Beogradu i Pristini da napreduju na evropskom putu.

Ocenjeno je da je "Kosovo politički stabilno", da je u ranoj fazi razvoja pravosudnog sistema, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()