Ekolozi 3. januara blokiraju puteve, Ćuta se pridružuje posle Božića

Aktivisti su najavili nastavak borbe protiv Rio tinta i Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar"

28.12.2021. 14:12
  • Podeli:
protest_Rio_Tinto_Pixell-1664282299307.webp Foto: Antonio Ahel/Ata Images/Pixell

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je novi protest za 3. januar u Loznici sa početkom u 13 sati. Aktivisti su najavili nastavak blokade puteva širom zemlje pošto je, kako su ocenili, Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala "Jadarit" i dalje na snazi.

"Povodom današnje izjave predsednika RS da Projekat „Jadar” neće biti obustavljen, jasno nam je da sporna Uredba Vlade neće biti povučena i da ćemo ponovo ostati bez odgovora. Takođe, predsednik je izneo neistinu da je učinio sve što je narod tražio. Siti smo laži i igara, zato idemo ponovo na blokadu od 3.1.2022. u 13h. Prvo ćemo blokirati puteve na tri sata, a posle i duže i šire, sve dok predsednik ne povuče Uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije", pozvali su  iz SEOS građane koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini.

 

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta za Unu kaže da se poziv udruženja "Ne damo Jadar" i "Suvoborska greda" ovog puta odnose samo na Loznicu.

"Vučić je rekao da projekat Jadar neće biti obustavljen. To je katastrofa, zločin, ne samo prema imovini tih građana sa teritorije Prostornog plana, već i po pitanju zaštite životne sredine", rekao je Ćuta i dodao da će pokret "Ekološki ustanak" proteste u glavnom gradu Srbije nastaviti posle Božića.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()