Eskobar: Odluka o dinaru katastrofalna, Priština da sarađuje sa međunarodnom zajednicom

Eskobar je istakao i da vlada u Prištini nije pružila nikakvu alternativu ljudima da prime svoje isplate

12.03.2024. 16:17
  • Podeli:
Gabrijel Eskobar_Foto Tanjug_Vlada Srbije_Slobodan Miljević-639a269e7077f.webp Foto: Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nazvao je danas katastrofalnom odluku takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i pozvao vladu u Prištini da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi se pronašlo rešenje za takvu odluku. 

Eskobar, koji boravi u Briselu, tokom onlajn konferencije, pozvao je vladu u Prištini da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice o tretmanu manjina na teritoriji KiM. 

"Potrebna nam je da Vlada Kosova sarađuje sa međunarodnom zajednicom da pomogne u pronalaženju rešenja za ovu, rekao bih, katastrofalnu odluku, pa čak i nekompetentnu odluku o sprovođenju odluke koja je stvorila haos u ekonomiji Kosova", rekao je Eskobar. 

On je istakao da postoji mnogo izveštaja o poteškoćama sa kojima se suočavaju građani na KiM, koji zavise od socijalnih isplata iz Srbije, i nabrojao pet razloga zbog kojih su SAD zabrinute u vezi sa donošenjem odluke takozvane Centralne banke Kosova. 

"Jedan je brzina kojom je sprovedena", rekao je Eskobar naglasivši da se ne radi o legitimnosti odluke, već o njenoj implemetaciji.

U tom kontekstu ukazao je na primer Francuske kojoj je trebalo skoro godinu dana da uvede evro,dok su, istakao je Eskobar, na severu KiM hteli da sprovedu odluku za menje od tri nedelje. 

Eskobar je istakao i da vlada u Prištini nije pružila nikakvu alternativu ljudima da prime svoje isplate.

"Ti ljudi zavise od isplata, i oni treba da ih primaju, imaju pravo na njih", naglasio je Eskobar.

Naveo je i da nije bilo kontakta sa zajednicama na koje je uticala odluka tzv. CBK zbog čega su mnogi koji su njome pogođeni "ostavljeni da nagađaju šta je sledeći korak". 

Eskobar je među razlozima naveo i da je Priština, dve nedelje pre objavljivanja ove odluke, dogovorila u Skoplju na samitu Zapadnog Balkana i EU da će postojati mehanizam za plaćanje do kraja godine, što, naglasio je, znači da, da je Priština sačekala, meganizam plaćanja za transparentna elektronska plaćanja bio bi rešen.

"I peti razlog je bio da smo se borili da nateramo Kosovo da dozvoli međunarodnoj zajednici da pomogne u pružanju tehničke pomoći u pronalaženju rešenja za ovo pitanje", naglasio je Eskobar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()