EU podelila packe Prištini: Odmah početi sa formiranjem ZSO, prestanite sa zastrašivanjima i iseljavanjima

Rad na uspostavljanju opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova, navodi se u saopštenju Saveta EU.

19.09.2023. 09:49
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Evropska unija je danas pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

Formiranje ZSO početi bez odlaganja

EU je podsetila i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu KiM kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU. Savet ministara spoljnih poslova EU je takođe izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka  na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

"Ministri su izrazili zabrinutost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dve strane su se ranije ove godine složile o ovom putu normalizacije. To je obaveza i Savet ministara traži od strana da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju na njenoj implementaciji", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Kako je navedno, to znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume iz dijaloga.

Rad na uspostavljanju opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova, navodi se u saopštenju Saveta EU.

EU je takođe podsetila strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je, kako je navedeno, ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je naglasila da je "podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama".

"Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Zastrašivanja, eksproprijacija zemljišta, iseljenje...

Precizira se da u ovom kontekstu potezi Prištine, "uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednicama nisu u skladu sa vladavinom prava i rizikuju da dalje povećanje tenzija".

Navedeno je i da su "neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih policajaca kosovskih Srba/lokalnog stanovništva neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga".

Zahtevi dati u saopštenju EU od 3. juna ostaju u potpunosti važeći, a mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema obema stranama, ako bude potrebno.
Savet EU je pozvao sve političke aktere, na svim nivoima vlasti u Prištini i Beogradu da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu KiM, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU .

EU je, takođe, izrazila punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podsetila strane da njihov evropski put vodi kroz Dijalog uz podršku EU i kroz normalizaciju odnosa, navodi se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()